Vlaams volksvertegenwoordiger en Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman geeft haar fractie een 8 op 10. Zelf is ze bijzonder trots op de resultaten van de Bijzondere Commissie seksueel misbruik in de Kerk, waar ze commissievoorzitter van was. En na de verkiezingen van 9 juni hoopt ze dat Vooruit in de regering zal kunnen zetelen. Zelfs met N-VA, al is dat met lange tanden.
Na de ophefmakende VRT-docureeks ‘Godvergeten’ over seksueel misbruik in de Kerk werd in het Vlaams Parlement de bijzondere commissie rond seksueel misbruik in het leven geroepen. In mei werden de werkzaamheden afgerond en kwam de commissie met 101 aanbevelingen. Commissievoorzitter Hannelore Goeman (Vooruit) blikt tevreden terug. “Ik ben enorm trots op het werk dat we geleverd hebben. Over de partijgrenzen heen hebben we een resem aanbevelingen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat onze kinderen beter beschermd worden. Zo moet er een fonds komen voor geestelijke gezondheidszorg voor slachtoffers van seksueel geweld.”
Goeman vindt het jammer dat er niet meer samengewerkt wordt tussen meerderheid en oppositie, zoals tijdens de bijzondere commissie rond seksueel misbruik. Ze hekelt het feit dat er vaak dovemansgesprekken gevoerd worden. “Er moet een eerlijk debat kunnen plaatsvinden in het parlement, met degelijke argumenten. We kunnen het oneens zijn maar ik had het gevoel dat argumenten er vaak niet toe deden.”
Toppers en floppers
De Vooruit-fractie heeft de afgelopen legislatuur vrij goed gepresteerd, met toppers en floppers. Zo is vriend en vijand het erover eens dat Vlaams volksvertegenwoordiger Hannes Anaf de primus van de klas is. “Voor u zit een trotse fractieleider”, reageert Goeman. “Hannes Anaf heeft stenen in de rivier verlegd. Dankzij hem is de onderzoekscommissie naar de wantoestanden in de kinderopvang er gekomen. En dankzij de onderzoekscommissie liggen er nu concrete aanbevelingen op tafel. Hij is hét voorbeeld hoe een parlement het verschil kan maken.”
In 2023 zette Conner Rousseau een stap opzij als Vlaams volksvertegenwoordiger, nadat hij eerder ook al als voorzitter van Vooruit ontslag nam. Maar heel veel verschil maakte dat niet. Toen Rousseau voorzitter was van Vooruit was hij nauwelijks aanwezig in het Vlaams Parlement. “Conner heeft toch wel een aantal parlementaire initiatieven genomen”, verdedigt Goeman in Het Rapport. “Het is niet alleen met het stellen van vragen dat je een goed volksvertegenwoordiger bent. Conner was of is absoluut niet afwezig in het politieke debat.”
Drammerig
In 2019 werd Goeman voor de eerste keer verkozen in het Vlaams Parlement en bijna meteen gebombardeerd tot fractieleider. Een gedreven politica, alhoewel ze door sommigen als ‘drammerig’ wordt beschreven. “Ik draag dat als een geuzennaam”, lacht Goeman. “Als er nu een regering is waar ik graag tegen dram dan is het wel deze Vlaamse Regering. Want deze regering doet niet wat een regering moet doen, namelijk de problemen van de mensen oplossen. Er staan geen leerkrachten meer voor de klas, er zijn geen bussen meer. Het gaat gewoon niet goed met de hardwerkende Vlaming. En dat vind ik niet erg om keer op keer te herhalen, zelfs al vinden sommigen mij drammerig.”
Goeman leidde haar fractie met de nodige autoriteit, maar liet ook ruimte om de andere fractieleden te laten scoren. “Ik heb onze mensen de ruimte gegeven om te shinen op hun thema. Zowel de nieuwe parlementsleden als de ‘oude rotten’ hebben het woord gekregen.”
Politiek cynisme
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het vertrouwen van de Vlaming in de politiek nog nooit zo laag zat. En volgens Goeman heeft deze Vlaamse Regering dat vertrouwen nog meer schade toegebracht. “Regeren is compromissen sluiten. Maar nu hadden we een regering die meer bezig was met zichzelf dan met de problemen van de mensen. Ze hebben enkel mijn politiek cynisme gevoed. De balans van deze Vlaamse Regering is: meer betalen voor minder kwaliteit. De mensen zijn hier terecht kwaad om. De problemen van de Vlamingen zijn niet opgelost, ze zijn erop achteruit gegaan.”
Goeman vindt dat het vaak meer ging om de show in het Vlaams Parlement te stelen dan echt inhoudelijk werk. “Het showgehalte was groter dan de bereidheid om te praten.” Deze Vlaamse Regering is volgens haar dan ook gebuisd. Maar hoe bracht parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) het er van af? Was ze de voorzitter van alle parlementsleden? “Ik vind mevrouw Homans een sympathieke vrouw die haar werk goed heeft gedaan. Maar ik kon mij niet van de indruk ontdoen dat ze sommige parlementsleden hoger inschat dan anderen. Dat zou niet mogen.”
Gedwongen huwelijk
Iedereen kijkt uit naar de verkiezingen van 9 juni. Zullen N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid halen? Of wil N-VA-voorzitter Bart De Wever een Antwerps model, besturen met de socialisten? Goeman sluit een regering met N-VA niet uit, alhoewel het toch met lange tanden zou zijn. “Wij kunnen het gewoon op dit moment niet meer aanzien, dus onze ambitie is om absoluut mee te doen. Er is vandaag maar één zekerheid, om een Vlaamse Regering te vormen zal het altijd met N-VA zijn. Wij willen terug mee in de politieke arena stappen, zelfs als dit betekent dat het een gedwongen huwelijk zal zijn. Na tien jaar kil beleid willen we dat er terug een sociaal verhaal wordt verteld.”