Vreemde adviezen voor islamleerkrachten
“Een moslimvrouw mag enkel met een moslim trouwen.” “Een fatsoenlijk mens eet geen varkensvlees.” Dat zijn slechts enkele didactische richtlijnen die tot voor kort te lezen waren op de website van de Vereniging van Leerkrachten van Islamitische Godsdienst. Uitspraken die niet stroken met onze waarden en zeker niet in de klas thuishoren, zegt Koen Daniëls (N-VA) in het Vlaams Parlement.

Onlangs werd de website van de Vereniging van Leerkrachten van Islamitische Godsdienst (Vlerig) on hold gezet. Aanleiding was dat er sinds 2015 verontrustende interpretaties van de islam verspreid werden. Zo stonden er onder andere volgende citaten te lezen: ‘Sommige geleerden zeggen dat door het eten van varkensvlees het menselijk gevoel voor schaamte en voor wat onfatsoenlijk is, afstompt’. Of ook: ‘Een moslimvrouw echter mag geen niet-moslim trouwen. De man is immers de leider van de familie’. De reactie van minister voor Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), is zeer duidelijk: “het kan niet dat dit wordt gepredikt in onze klassen”.

Ondertussen heeft de Moslimexecutive een gesprek gehad met de leerkracht die dit materiaal op de website plaatste. Hierbij werden duidelijke afspraken gemaakt over wat kan en niet kan. De leerkracht wordt nu verder opgevolgd. “Maar het is niet omdat die website offline is dat de geest en het gedachtegoed die daarachter zitten verdwijnen”, zegt Koen Daniëls (N-VA). Hij pleit er dan ook voor dat men moet blijven aansturen op transparantie. “Ik maak me zorgen dat er meer underground gaat, minder zichtbaar is, met afgeschermde websites en dergelijke. Ik denk dat we het daarom samen van zeer dichtbij zullen moeten volgen”, aldus Daniëls.

Studio Commissie, maandag 23 april vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.