Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) is tegen de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. Terwijl zijn coalitiepartners Vooruit en cd&v er grote voorstander van zijn. Daarnaast verzet een vzw van moslims zich tegen zijn verbod op thuisslachtingen. En als het van Ben Weyts afhangt, zal de koning binnenkort nachtvluchten boven zijn paleis krijgen.
In september 2024 is de Vlaamse Regering Diependaele I van start gegaan. Negen ministers telt deze Vlaamse Regering. Voor viceminister-president Ben Weyts (N-VA) is het zijn derde opeenvolgende ambtstermijn. Weyts is viceminister-president en minister van Begroting, Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn. “Er zijn eigenlijk heel veel bevoegdheden voor maar weinig ministers. En nee, er is geen rode draad tussen mijn bevoegdheden”, lacht Weyts. In de vorige legislatuur was Weyts bevoegd voor onderwijs. Een thema dat hij graag had verdergezet. “Weet je, bevoegdheden, dat is zoals ministers, die komen en gaan. Onze prioriteit is een begroting in evenwicht en dat kan je moeilijk combineren met de bevoegdheid onderwijs.”
Onderwijs blijft wel in handen van de N-VA. Zuhal Demir is de nieuwe minister van onderwijs. En volgens haar is de tanker helemaal niet gekeerd, zoals haar voorganger beweerde. “Op vijf jaar tijd kan je de volledige onderwijstanker niet keren. Maar we hebben de tanker wel doen keren in de goede richting. Het is essentieel dat we meester blijven van het schip en deze koers blijven aanhouden”, reageert Weyts. Doorheen het regeerakkoord wordt vooral de kennis van het Nederlands benadrukt. Als kind van de Vlaamse Rand kent Weyts de problematiek als geen ander. “We moeten meer de nadruk leggen op het Nederlands als bindmiddel, als maïzena. Nederlands is essentieel in onze samenleving. Mensen die geen Nederlands kennen, behoren niet tot onze samenleving.
Boswachter
Het was één van de paradepaardjes van Matthias Diependaele: een begroting in evenwicht tegen 2027. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. “De minister van begroting is altijd de ‘bad cop’. Elke minister wil altijd zoveel mogelijk middelen voor zijn/haar bevoegdheden. En dan moet ik zeggen dat dat niet kan. Vroeger was ik de stroper, nu de boswachter”, kaart Weyts aan. “Een begroting in evenwicht is essentieel. Dat is in het voordeel van iedereen. Waar we de komende jaren vooral op moeten besparen, zijn onze uitgaven.”
Geen statiegeld
De Vlaamse Regering is nog maar pas aan het werk en er is al onenigheid. Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Jo Brouns (cd&v) zegt dat de invoering van statiegeld op lege blikjes en petflessen onvermijdelijk is. Daarmee zet hij de plannen van zijn voorganger, minister Zuhal Demir (N-VA), voort. Maar viceminister-president Ben Weyts (N-VA) is tegen zo’n systeem. “Ik heb altijd al problemen gehad met zo’n statiegeldsysteem. Wij zijn vandaag al sorteerkampioen in Europa. Waarom het systeem gaan aanpassen? We moeten verbeteren wat we kennen in plaats van met een totaal nieuw systeem af te komen. De malafide Vlaming trekt zich niets aan van zo’n statiegeldsysteem. Alleen de bonafide Vlaming wordt hiermee getroffen.”
Nachtvluchten
Een ander hoofdpijndossier dat maar niet wil weggaan, is de eeuwige discussie over de nachtvluchten. Weyts vindt dat er eindelijk een vliegwet tot stand moet komen. “Er moet een vliegwet komen die de lasten en lusten gelijk verdeelt. Ook moeten er nachtvluchten over Brussel komen. En vooral over het koninklijk paleis in Laken. Dat domein is hectaren groot en daar woont zo goed als niemand”, reageert Weyts.
Thuisslachten
Weyts is naast minister van Begroting ook nog minister van Dierenwelzijn. Een bevoegdheid die hij sinds 2014 in zijn portefeuille heeft. “Op tien jaar tijd heb ik ervoor gezorgd dat het budget vertienvoudigd is. Vlamingen zijn zich nu meer bewust van dierenwelzijn. Zo worden er per maand 500 dieren in beslag genomen. Daarnaast hebben we alle pelsdierkwekerijen stopgezet, een einde gemaakt aan het dwangvoederen voor de productie van foie gras en is er een verbod op onverdoofd slachten. Ook heb ik aan de nieuwe Codex voor Dierenwelzijn een verbod op thuisslachtingen toegevoegd.”
Dieren als schapen, geiten en varkens mogen voortaan niet meer thuis geslacht worden. Maar de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen verzet zich hiertegen. Ook tegen het verbod op onverdoofd slachten. Zij stappen naar het Grondwettelijk Hof. “Het Europees Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben geoordeeld dat er geen sprake is van een belemmering voor de uitoefening van de religieuze vrijheid”, aldus Weyts in Het Gesprek. “Iets anders zou ook raar zijn. Dat zou willen zeggen dat iemand die gelovig is anders mag omgaan met dieren dan iemand die niet gelovig is. Dat iemand die gelovig is, dieren op een andere manier mag slachten dan iemand die niet gelovig is”.