maaltijdboxen
De VRT wil maaltijdboxen van het kookprogramma ‘Dagelijkse Kost’ aanbieden op de private markt. Maar in het Vlaams Parlement vreest men dat dit zal zorgen voor oneerlijke concurrentie. “Men komt hier regelrecht op het terrein van de horecasector, die op dit moment aan het bloeden is”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open Vld). Tijdens de plenaire zitting weerlegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) de kritiek.

Onlangs liet de VRT weten om het succes van het kookprogramma ‘Dagelijkse Kost’ te willen vermarkten. Samen met Foodmaker gaan ze maaltijdboxen aanbieden die worden samengesteld door chefkok Jeroen Meus. Foodmaker draagt het ondernemersrisico en de VRT krijgt een afgesproken percentage van de inkomsten. “Op een moment dat onze horeca bloedt, komen met een eigen initiatief dat concurrentieel is naar die horeca die zo goed en zo kwaad als het ging heeft geprobeerd om het hoofd boven water te houden, daar stel ik mij heel veel vragen bij. Ik denk dat de timing verkeerd is”, zegt Philippe Muyters (N-VA).

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ziet het probleem niet. “Ik wil opmerken dat dit nog een ander soort nichemarkt is. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten, maar deze maaltijden moeten nog bereid worden. Het is dus niet helemaal dezelfde markt”. Daarnaast wijst de minister erop dat het Mediadecreet toestaat dat de VRT merchandising- en nevenactiviteiten verricht. “In het verleden werden al kookboeken, snijplanken en kookpotten van Dagelijkse Kost op de markt gebracht. Dat is ook zo voor andere programma’s. Denk maar aan de ontbijtmanden van Thuis, brood van FC De Kampioenen of het Slurfke-bier van Thuis. Er bestaat effectief een kader rond merchandising- en nevenactiviteiten, waarin voeding ook expliciet wordt vermeld. In dat verband is dit aanvaardbaar”, aldus Dalle.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, dinsdag 23 maart 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.