In deze vijfde aflevering van Gemeente 24 is het de beurt aan cd&v. Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch is verheugd dat cd&v-voorzitter Sammy Mahdi de onderhandelingstafel heeft verlaten om in onze opnamestudio plaats te nemen. Want wanneer zullen de Vlaamse onderhandelaars landen? En wat zal er gebeuren na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober? Eén ding staat vast: een vermindering van het aantal Vlaamse volksvertegenwoordigers is voor de cd&v geen evidentie.

De eindsprint voor een Vlaams regeerakkoord is ingezet. De onderhandelaars van N-VA, Vooruit en cd&v denken deze week de laatste knelpunten weg te kunnen werken. Maar toch liepen de onderhandelingen niet altijd zonder slag of stoot. Althans, was dat te lezen in de pers. “Ik heb het er heel moeilijk mee dat sommige partijen zaken naar de pers lekken om zo de onderhandelingen te bemoeilijken”, kaart cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in Gemeente 24 aan. “Wij hebben onze principes. We gaan niet enkel meedoen voor de postjes. Die boodschap heb ik altijd transparant meegegeven, zowel aan de onderhandelaars als de pers.”

Cd&v is de kleinste van de drie onderhandelende partijen. Dat is de eerste keer in de geschiedenis. Deze nieuwe rol vergt dan ook een andere aanpak. “Het is wennen. Wij zijn niet de grootste partij maar wel bereid om compromissen te sluiten. Maar we hebben natuurlijk onze kernwaarden”, zegt Mahdi. Zo kondigde de voorzitter aan dat ze niet in een volgende Vlaamse Regering zullen stappen als het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, niet volledig wordt geïndexeerd. Tijdens de vorige legislatuur leidde dit zelfs tot een regeringscrisis. “Dat was toen een strijdpunt, dat is het nog steeds en dat zal het blijven”, treedt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Partyka hem bij.

Minder parlementsleden

Onlangs kwam naar buiten dat N-VA en Vooruit voorstellen om het aantal Vlaams volksvertegenwoordigers met een vijfde te verminderen, van 124 naar 100. Mahdi vindt dit een ondoordacht voorstel. “Ik wil kijken naar de uittredingsvergoedingen, naar de onkosten, enz. Dat kan allemaal besproken worden, ik wil er zelfs het voortouw in nemen. Maar als het gaat over het aantal parlementsleden dan vind ik het belangrijk dat er genoeg parlementsleden blijven uit de landelijke regio’s. Als er minder parlementsleden zijn dan worden die regio’s niet meer vertegenwoordigd. Daarnaast wil ik niet werken aan een structuur die het makkelijker maakt voor het Vlaams Belang om aan de macht te komen”, verdedigt Mahdi.

Ook Partyka heeft haar twijfels bij het voorstel van N-VA en Vooruit. “Als je aan de knoppen van de democratie draait, dan moet je daar heel omzichtig mee omgaan.” Daarnaast ligt de afschaffing van de provincies op tafel. Maar het dossier is onlosmakelijk verbonden met de gemeentefusies. Pas als de rol van gemeenten groot en sterk genoeg is, kan het onderwerp worden besproken. Voor cd&v is het onderwerp onbespreekbaar. “Wij staan niet altijd op de rem. Wij staan voor goed bestuur en nabijheid. Er is een afslanking van de provincieraden geweest en naar mijn aanvoelen heeft dat het democratisch gehalte niet verbeterd. Minder is niet altijd beter”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Mien Van Olmen.

Minister-president Diependaele

Als alles goed verloopt is Matthias Diependaele (N-VA) misschien tegen maandag de nieuwe minister-president van Vlaanderen. Daar kan cd&v zich in vinden. “Matthias is altijd zeer constructief geweest aan de onderhandelingstafel. Ik zou niet weten waarom hij het vertrouwen niet zou krijgen van zijn partij om de nieuwe minister-president te worden”, klinkt het bij Mahdi. Partyka sluit zich daarbij aan. “Ik heb met hem samengewerkt in de onderhandelingsgroep Wonen en ik moet zeggen dat hij dat bijzonder goed heeft gedaan.”

Nu de eindsprint is ingezet, draaien de speculaties over de ministerposten op volle toeren. Waarschijnlijk krijgt cd&v twee ministers. “Los van wie minister wordt, is het voor ons belangrijk dat de helft van de ministers vrouwen zijn. Dat is de normaalste zaak van de wereld”, reageert Partyka. “In het parlement, in onze partij, dus in de regering moet dat ook zo zijn.”

Lokaal

Door de onderhandelingen over een Vlaams regeerakkoord komt de campagne voor de lokale verkiezingen maar traag op gang. Voor huidig burgemeester van Herentals Mien Van Olmen zal het geen al te zware campagne zijn. Zij zal zichzelf niet opvolgen als burgemeester en gaat voluit voor haar mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger. “Ik wou de kiezer duidelijkheid geven. Ik zal de lijst in Herentals steunen als lijstduwer.”

In Tienen trekt cd&v, de partij van burgemeester Katrien Partyka, samen met oppositiepartij Tienen Vooruit! naar de verkiezingen van 2024. Opvallend want cd&v, die nu de meerderheid heeft, gaat dus samen met een partij uit de oppositie. “Wij hebben altijd goede contacten gehad met Tienen Vooruit!. Ze hebben ook steeds constructief oppositie gevoerd”, verdedigt Partyka. “Een burgemeester moet verbindend en pragmatisch zijn. We moeten zoeken naar wat ons bindt en niet naar wat ons verdeelt.”

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi zal in Vilvoorde de gezamenlijke lijst van Open Vld en cd&v duwen. Zij hebben één doel: huidig burgemeester Hans Bonte (Vooruit) van zijn troon stoten. “In Vilvoorde is er nood aan meer netheid, meer veiligheid en meer respect voor het Nederlands. Dat zijn allemaal zaken die essentieel zijn voor ons. Wij hopen echt op een ander beleid in Vilvoorde.”