Coronavirus
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke wil dat het aantal tests in woonzorgcentra opgedreven wordt. “Wat mij betreft zijn woonzorgcentra een absolute prioriteit”, klinkt het. De minister werd woensdag, tijdens een actualiteitsdebat over de aanpak van de coronacrisis, door zowel meerderheid als oppositie onder druk gezet.

Na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in ons land werd heel snel beslist om de woonzorgcentra af te sluiten van de buitenwereld. Desondanks blijft het aantal besmettingen stijgen. In totaal zijn er 1.917 vermoedelijk besmette bewoners, 2,45 procent van het totale aantal. “We blijven allemaal in ons kot om de meest kwetsbaren in ons land tegen het virus te beschermen. Die meest kwetsbaren zitten in onze woonzorgcentra”, zegt Hannelore Goeman (sp.a). “Zij worden vandaag echt veel te weinig beschermd. Een derde van de coronabesmettingen zit daar en de berichten zijn echt onheilspellend: te weinig begeleiding van het personeel, geen beschermend materiaal, veel te weinig testen, geen informatie voor de eenzame bewoners en hun bezorgde familieleden. We hebben echt het gevoel dat ze aan hun lot worden overgelaten”.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt dat woonzorgcentra sinds dag een voor hem de absolute prioriteit zijn. “De ‘sense of urgency’ is voor mij al langer duidelijk, al veel langer. De indruk geven dat wij in Vlaanderen zitten te wachten en kijken naar de toestand en die niet in handen nemen: niets is minder waar. Ik wil dat idee, en dat cliché dat door sommigen naar voren werd gebracht, toch wel even doorbreken”.

Sociaal noodfonds

Oppositiepartij Groen kwam met nieuwe voorstellen. Zo pleiten ze voor de oprichting van een sociaal noodfonds. “Zo’n noodfonds zou ons toelaten om de dringendste noden in zorg en welzijn te lenigen en om de dringendste investeringen te doen die nodig zijn”, zegt Celia Groothedde (Groen). Daarnaast willen ze dat er een taskforce wordt opgericht rond corona, armoede en kwetsbare groepen. Volgens Groothedde is er ook dringend nood aan duidelijke en geruststellende informatie over de maskers en bescherming. “Tot slot is er door het tekort aan geld ook een tekort aan menselijkheid in de sector. Wordt er nagedacht over hoe we die crisis menselijk kunnen overbruggen?”, aldus Groothedde.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, vrijdag 3 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.