Werkdruk te hoog in jeugdinstelling in Mol
Het water staat aan de lippen van de werknemers van jeugdinstelling De Kempen in Mol. Het personeel liet al meerdere malen duidelijk verstaan dat de werkdruk te hoog ligt. Vorige week beloofde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zelf te gaan luisteren naar de bekommernissen van het personeel. Maar die reageerden na het overleg met een 24-urenstaking. In het Vlaams Parlement vraagt men zich af wat er misliep en wat de volgende stap zal zijn.

De werknemers van de jeugdinstelling De Kempen in Mol hebben eind januari voor enige tijd het werk neergelegd. In een open brief aan Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), vragen ze om de structurele problemen aan te pakken. Zo moeten jongeren bijvoorbeeld maanden (soms jaren) wachten vooraleer ze binnen geraken in de kinderpsychiatrie. Vooral ook dat ze sinds kort niet alleen jongens maar ook meisjes moeten opvangen zorgt voor extra druk, want meisjes moeten op een totaal andere manier geholpen worden.  “We staan achter de beslissing om achttien plaatsen te creëren voor meisjes in Antwerpen, maar de manier waarop roept vraagtekens op”, zegt Lorin Parys (N-VA). “Een jaar na de beslissing zijn er nog steeds geen gescheiden douches voor jongens en meisjes in de onderwijsinstelling. Er is niet in veiligheidsdeuren geïnvesteerd. En slachtoffers van tienerpooiers zitten samen in één instelling met tienerpooiers”.

De minister betreurt de situatie en probeert zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. “Voor jongeren met extreme gedrags- en emotionele problemen (GES+) wordt er bijkomend in 51 plaatsen geïnvesteerd”, zegt Vandeurzen. “In de gemeenschapsinstellingen is de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in infrastructuur en is er personeel bijgekomen. In 2017 zijn er bijvoorbeeld 18,5 personeelsleden extra aangeworven, waarvan 5,5 voor de gemeenschapsinstelling De Kempen. De Kempen telt nu 254 voltijdse krachten voor de begeleiding van 123 jongeren. En de afdeling heeft ook al ervaring met een aparte leefgroep voor GES+jongeren”.

Studio Commissie, vrijdag 9 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.