Plantentuin
De Plantentuin van Meise heeft onlangs een tiental reeën laten neerschieten omdat er schade was aan enkele plantencollecties. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert geschrokken en heeft de verantwoordelijken ook meteen aangeschreven. Els Sterckx (Vlaams Belang) heeft nog vragen over de aanpak van het probleem en wil van de minister ook weten hoe men het probleem in de toekomst zal aanpakken.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een boze brief geschreven naar de Plantentuin van Meise. Aanleiding is dat de directie midden oktober veertien reeën liet doodschieten. Die reeën zouden te veel planten en bloemen hebben opgegeten. Vooral in de rozentuin zou de schade enorm zijn. Hoewel de Plantentuin verschillende maatregelen heeft genomen om de reeën af te schrikken, zoals een omheining, geluidsinstallaties en geurmiddelen, lukte het maar niet om de bloemen- en plantencollecties af te schermen.

Alternatieven

Net als de gemeente Meise en de dienst Dierenwelzijn moest Weyts het nieuws vernemen via de pers. “Ik heb in dat schrijven gevraagd om mij de exacte omstandigheden toe te lichten, net als de maatregelen die zouden worden getroffen om te verhinderen dat er in de toekomst nog dieren geschoten moeten worden”, zegt Weyts. Uit het antwoord van de leidend ambtenaar van het Agentschap Plantentuin Meise wordt bevestigd dat er een advies is gevolgd van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Zo zou er pas zijn overgegaan tot het schieten van de dieren nadat verschillende alternatieven werden afgewogen en uitgeprobeerd.

“Nochtans was het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek bereid om de populatie reeën op een diervriendelijke manier te verminderen. Zij hebben zelf anderhalf jaar geleden al een offerte gestuurd naar de Plantentuin van Meise. De Plantentuin van Meise heeft daar zelfs nooit op gereageerd. Het is dan ook duidelijk dat er wel andere alternatieven waren waar de Plantentuin geen beroep op heeft gedaan”, zegt Els Sterckx (Vlaams Belang).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden

Studio Commissie, vrijdag 8 november 2019 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.