Coronavirus - Corona - Thuisonderwijs
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil, samen met de andere gemeenschappen, een datum voor heropening van de scholen voorstellen. “Nu zie je dat we tegen de limieten van dat systeem aanbotsen omdat de virologen wat beginnen te twijfelen”, zegt Weyts. “Ik denk dat we de zaken wat moeten omdraaien en dat we het heft in handen moeten nemen”.

Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Wanneer de scholen precies weer zullen opengaan blijft onduidelijk. Daarom wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) volgende week met een datum voor de heropening van de scholen komen. Hij plant daarvoor een overlegmoment in met zijn collega’s uit de andere gemeenschappen.

“Je voelt toch een beetje de twijfel bij de Nationale Veiligheidsraad. Dat is absoluut geen verwijt. Ze zullen een heel moeilijke beslissing moeten nemen”, zegt de minister. “We zullen daarin wel onze verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat we de zaken wat moeten omdraaien. Dat we het heft in handen moeten nemen en die twijfel moeten beantwoorden. Daarom wil ik volgende week een interministeriële conferentie organiseren met mijn collega’s van Onderwijs om te bekijken wat het maximaal mogelijke is om gemeenschappelijk te kunnen beslissen”.

Examens

Veel ouders en leerlingen zitten ook met heel veel vragen of er al dan niet examens zullen worden afgenomen op het einde van het jaar. In het Vlaams Parlement zegt minister Weyts dat er een mogelijkheid moet zijn om beperkte leerstof te evalueren en te examineren. “Scholen zijn autonoom op het vlak van evaluatie, maar ik denk dat er andere mogelijkheden zijn dan een tabula rasa en helemaal geen examens”, zegt Weyts. “We moeten er wel voor zorgen dat we de tijd die ons rest om te kunnen lesgeven maximaal benutten. Het is eerder een tijd van leren dan van evalueren”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, donderdag 16 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.