Over de Vlaamse toetsen is er in de vorige legislatuur al veel gebakkeleid. Dat Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) de resultaten daarvan publiek wil maken, stuit op stevig verzet. Niet in het minst bij de eigen regeringspartners, Vooruit en cd&v. Vlaams volksvertegenwoordiger Hannelore Goeman (Vooruit) probeert vanuit haar nieuwe rol, als lid van de meerderheid, minister Demir wat in te tomen.

Na de Vlaamse regeringsvorming besliste Vlaams volksvertegenwoordiger Hannelore Goeman (Vooruit) om het fractieleiderschap uit handen te geven. Thijs Verbeurgt volgde haar op, maar die vertrok al snel naar het kabinet van Vlaams minister Melissa Depraetere. Uiteindelijk werd Lommelaar Kris Verduyckt de nieuwe fractieleider. “Ik ben heel graag vijf jaar lang fractieleider geweest van de oppositiepartij Vooruit, maar nu is de rol helemaal veranderd, we zitten in de meerderheid. Kris Verduyckt is de juiste man op de juiste plaats.”

Rankings van scholen

In de oppositie was Goeman iemand die de regering Jambon I stevig aanviel. Nu moet zij het beleid van de regering Diependaele verdedigen. En al snel bleek dat dit niet altijd een evidente uitdaging is. Zo stelde Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) recent dat ze de resultaten van de Vlaamse toetsen openbaar wil maken. Leerlingen en ouders kunnen dan weten hoe een school scoort. Regeringspartners cd&v en Vooruit vielen bijna van hun stoel toen ze het nieuws vernamen. “Ik was enorm verbaasd, want dat was niet afgesproken. Daarnaast is dat ook gewoon geen goed idee”, zegt Goeman. “We hebben allemaal de ambitie om de kwaliteit van ons onderwijs op te krikken. Maar dan wel voor alle kinderen en alle scholen. Als je met scores gaat werken, komen er rankings en dat werkt contraproductief.”

Goeman is geen voorstander van rankings voor scholen, maar ze benadrukt wel dat ze voorstander is van Vlaamse toetsen. “Met Vlaamse toetsen kunnen we de kwaliteit monitoren. Zo weten scholen waar ze eventueel moeten bijspijkeren. Maar met rankings ontstaan er nefaste effecten. In Nederland worden sommige leerlingen niet meer toegelaten tot een school, uit angst dat de score van de school zou dalen. Of leerlingen worden zelfs uitgesloten van de toetsen.”

Sturm-und-drang

Bij de vorming van regering ging bijna iedereen ervan uit dat Vooruit de minister van Onderwijs ging leveren. Caroline Gennez werd naar voren geschoven als mogelijke kandidaat. Uiteindelijk belandde de post in handen van N-VA. Niet Ben Weyts, maar Zuhal Demir werd minister van Onderwijs. “Wij zijn de partij van het onderwijs, dus ik vind het natuurlijk heel spijtig dat we het domein onderwijs niet hebben kunnen binnenhalen. Maar zo werkt de politiek, men heeft niet altijd alles te kiezen”, reageert Goeman in Studio Vlaams Parlement. “Demir heeft haar stijl, maar ze verdient een eerlijke kans. Ons onderwijs heeft ook iemand nodig met ‘sturm-und-drang’ en dat heeft ze wel.”