Europa wil dat alle lidstaten hun schaarse natuur beter beheren. Daar heeft Europees Commissaris Frans Timmermans een natuurherstelplan voor in petto. Maar dat is buiten Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gerekend, die vierkant tegen is. Niet alleen minister Demir vraagt een pauze voor nieuwe Europese klimaatmaatregelen die op ons afkomen. Ze krijgt zelfs de steun van de leider van de Vivaldi-regering: premier De Croo. Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt aan Steven Coenegrachts (Open Vld) wat de liberalen bezielt.

De nieuwe Europese natuurherstelwet botst op heel wat verzet. Nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vroeg om even de pauzeknop in te drukken voor nieuwe Europese klimaatplannen, krijgt ze nu ook steun van premier De Croo (Open Vld). Politici vragen zich af of al deze klimaatplannen niet wat aan het doorslaan zijn ten nadele van de landbouw. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Coenegrachts (Open Vld) stelt zich vragen bij de nieuwe Europese plannen. “Waarom moet het nog uitgebreider, nog strenger? En is dat voor een regio als Vlaanderen wel doenbaar? Wij zien dat absoluut niet zitten. We moeten vooral inzetten op die CO2-reductie, maar we staan sceptisch tegenover die Europese natuurherstelwet.”

De partij Groen, de coalitiepartner van Open Vld in de Vivaldi-regering van De Croo, is niet te spreken over de demarche van de premier. Worden de groenen federaal aan de kant geschoven? “Nee, helemaal niet. We verdedigen gewoon ons standpunt. Heel vaak moeten we aan Europa zeggen dat we geen standpunt hebben, omdat er geen consensus is tussen de verschillende overheden. Maar in dit geval hebben we wel een gemeenschappelijk standpunt, dat is een positieve evolutie. Het enige federalisme dat werkt is het samenwerkingsfederalisme”, aldus Coenegrachts in Studio Vlaams Parlement.