De problemen in de kinderopvang blijven de gemoederen verhitten. Er zijn te weinig kindbegeleiders, ze verdienen te weinig en er zijn niet genoeg plaatsen in de kinderopvang, daar is ongeveer iedereen het over eens. De Groen-fractie kwam woensdag 5 oktober in het zwart gekleed uit solidariteit met kindbegeleiders die op straat zijn gekomen. In Studio Vlaams Parlement spreekt Marc Van de Looverbosch met Vlaams volksvertegenwoordiger Celia Groothedde (Groen) over de problematiek.

Woensdag 5 oktober kwam de kinderopvangsector op straat in Brussel om een kwaliteitsvollere kinderopvang te eisen. Volgens de actievoerders is er te weinig personeel en investeert de Vlaamse regering te weinig. “Er wordt historisch weinig geïnvesteerd in de kinderopvang in Vlaanderen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Celia Groothedde (Groen). Nochtans investeert de Vlaamse regering 115 miljoen euro extra. Dit zal voornamelijk ingezet worden om de chronische personeelstekorten op te lossen.

Maar het grote pijnpunt blijft volgens experts de begeleider-kindratio. Vandaag zorgt één kindbegeleider in de Vlaamse kinderopvang voor acht of negen baby’s en peuters tegelijk. “Er zijn te veel kinderen per begeleider en daar wordt niet aan geraakt. Nochtans is het betaalbaar om ervoor te zorgen dat er één kind minder is per begeleider. Volgens onze berekeningen zou dit een 95 miljoen euro kosten”, haalt Groothedde aan. “Negen is te veel en is de oorzaak van het gebrek aan kindbegeleiders. Als dit niet aangepakt wordt en je blijft de mensen onder druk zetten, dan zal de sector leegstromen. Het is een slang die zichzelf in de staart bijt. Je kan niet anders dan de begeleider-kindratio te verlagen.”

Ophef opmerkingen Homans

Tijdens het debat over de Septemberverklaring ontstond er ophef toen parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) zelf tussenkwam op een vraag van Lise Vandecasteele (PVDA). Vandecasteele kaartte aan dat de problemen in de kinderopvang vooral gevoeld worden door de moeders. “Ik weet niet of u beseft dat er ook zoiets als een vader bestaat”, interpelleerde Homans. Een opmerking die niet door iedereen geapprecieerd werd. “Gezinnen moeten opknappen wat wij niet voor mekaar krijgen. Dat wordt eigenlijk gezegd. ‘Er zijn ook nog papa’s’… Nee, er hoort ook nog een Vlaamse regering te zijn”, aldus Groothedde.