De gebeurtenissen van afgelopen week blijven nazinderen tijdens het debat over de Septemberverklaring. Door te beslissen om op maandag 26 september niet akkoord te gaan met wat er op de regeringstafel lag, lokte cd&v-voorzitter Sammy Mahdi een crisis binnen de Vlaamse regering uit. Met grote schade voor de partij tot gevolg. Hoe is de sfeer binnen de cd&v? Journalist Marc Van de Looverbosch legt het voor aan Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (cd&v).
“Afgelopen weken waren op vele vlakken enorm intens”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (cd&v). “Ik ben enorm trots op onze partij, omdat we ons heel duidelijk uitspraken over ons standpunt. Een volledige indexatie van het Groeipakket (de kinderbijslag, n.v.d.r.). Maar dat werd op een bruuske manier volledig geblokkeerd door onze coalitiepartners N-VA en Open Vld.” Volgens waarnemers heeft de prille cd&v-voorzitter zijn hand overspeeld. Het beeld dat cd&v voet bij stuk houdt en voor haar standpunten vecht, ligt aan diggelen.
Is dit partijtje machtspolitiek het doodvonnis van de cd&v-voorzitter? “Sammy heeft zijn overtuiging gevolgd. Maar onze coalitiepartners waren bereid om de hele zaak te laten imploderen. Toen hebben wij, met pijn in hart, moeten beslissen dat het ons nu niet zou lukken”, zegt Jans. “We hebben gevochten als leeuwen en gaan dat ook blijven doen. Maar ik ben ook zo eerlijk om toe te geven dat we nu ons punt niet volledig hebben binnengehaald.”
Redder Crevits?
Tijdens de onderhandelingen werd Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) even onwel. Sammy Mahdi zag zijn kans en nam het roer over, met alle gevolgen van dien. In de wandelgangen wordt gezegd dat Crevits noodgedwongen uit ziekteverlof moest terugkomen om de brokstukken te lijmen. “Nee, dat is niet waar. We hadden gedacht dat de indexering van de kinderbijslag niet onoverkomelijk zou zijn, maar dat bleek wel zo te zijn. Dat wringt natuurlijk. Ik heb ook tijd nodig gehad om dit een plaats te geven”, aldus Jans.