Tegen het einde van deze maand moet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslissen over een nieuwe vergunning voor de luchthaven Brussels Airport in Zaventem. Het advies van de eigen administratie is gunstig maar onder strenge voorwaarden. Zo moet het aantal vluchten beperkt worden en mogen er ’s nachts geen vliegtuigen meer vliegen. Inez De Conick (N-VA) ziet dat niet zitten. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Een advies van de Vlaamse administratie over de luchthaven van Zaventem zorgt voor heel wat opschudding. Onder meer over de nachtvluchten die volledig zouden moeten verdwijnen. Of er moeten vliegtuigen komen die niet meer lawaai maken dan een haardroger. “Het dossier van de nachtvluchten is een moeilijk dossier dat al verschillende legislaturen meegaat. Toch vind ik dat hier een oplossing voor moet komen. Niemand is gebaat bij een stopzetting van de activiteiten van de luchthaven”, klinkt het bij Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA).

Veel omwonenden van de luchthaven hebben last van het nachtlawaai. Is een totaalverbod op nachtvluchten geen oplossing? “Indien men alle nachtvluchten afschaft dan zou dit een enorme impact hebben op de werking van de luchthaven. Dan zouden onze economie en welvaart in het gedrang komen”, kaart De Coninck in Studio Vlaams Parlement aan. Nochtans hebben werden in sommige Europese luchthavens zoals Londen Heathrow, Frankfurt, Orly, Zurich en München de nachtvluchten afgeschaft en blijven die luchthavens toch voortbestaan. “Dat moet dan onderzocht worden. We moeten ook bekijken hoe we die economische belangen en onze gezondheid met elkaar kunnen verzoenen.”

Pano-reportage

De reportage in Pano van de VRT over de plannen van het Opwijkse gemeentebestuur om een nieuwe sporthal te bouwen in het watergevoelig gebied Vetweyde, is niet naar de zin van de burgemeester Inez De Coninck. Zij neemt openlijk afstand van het plan én van schepen en partijgenoot Johan Deleu. “In oktober heb ik aangekondigd dat ik de politiek vaarwel zeg. Er zijn interne conflicten, waaronder over de bouw van een nieuwe sporthal in het watergevoelig gebied Vetweyde. Het gaat heel moeilijk worden om daarvoor een vergunning te krijgen. Wij delen niet dezelfde visie.”