Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen, wil weten hoe het zit met de vaccinatie tegen kinkhoest en mazelen. Want de besmettingen lopen blijkbaar weer op. Maar de virologen en de minister van Volksgezondheid beweren dat er geen problemen zijn met de vaccinatie. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Na het coronavirus enkele jaren geleden, zijn nu kinkhoest en mazelen in opmars. Het zijn killervirussen voor kinderen en ze zijn heel besmettelijk. “We dachten dat deze virussen zo goed als uitgeroeid waren in België maar dat blijkt dus niet het geval te zijn”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout (Groen). Volgens sommige kranten bestaan er nauwelijks cijfers over. Maar Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) sprak dit tijdens het wekelijkse vragenuurtje tegen. “Blijkbaar zijn er wel voldoende cijfers in Vlaanderen. Maar we stellen vast dat de meeste mensen zich een keer laten vaccineren maar niet terugkomen voor hun herhaalvaccin. Waarom weten we niet”, kaart Vaneeckhout aan.

Vaneeckhout vindt dat de Vlaamse overheid de mensen beter moet informeren en sensibiliseren wat betreft de vaccinaties. “Nieuwkomers zijn vaak niet op de hoogte van onze gewoontes en verwachtingen op het vlak van vaccinaties. Extra inspanningen zijn dus nodig. Dat doe je niet door dwang, maar door mensen goed te informeren, connectie te maken en vertrouwen te winnen.”

Federale spanningen

Onlangs kwam aan het licht dat premier Alexander De Croo (Open Vld) gelobbyd zou hebben om de Europese natuurherstelwet te kelderen. Vaneeckhout wil duidelijkheid en dreigt zelfs de federale regering te begraven. “De premier heeft ons verzekerd dat hij niet gelobbyd heeft om de natuurherstelwet te begraven. We zullen nu zien of er de komende dagen nog zaken opduiken. Ik geloof nu wel dat de premier zijn taak ernstig neemt en de waarheid heeft gesproken. Maar hij moet stoppen met te denken aan de verkiezingen van 9 juni, want daarmee ondergraaft hij volledig zijn ambt als premier van dit land.”

Ook de partijgenoot van premier De Croo, federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt kwam de laatste dagen zwaar onder vuur te liggen. Dat een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen dagenlang gefolterd kon worden door medegevangenen, brengt de minister in een lastig parket. “Het is degoutant en onaanvaardbaar wat er daar gebeurd is. Er ligt verantwoordelijkheid bij medewerkers, directie en ook de minister. De minister is politiek verantwoordelijk”, zegt Vaneeckhout in Studio Vlaams Parlement. “Het onderzoek moet nu zeer grondig gebeuren en alles blootleggen. Ik verwacht van een minister dat hij met oplossingen komt en geen ongepaste grapjes maakt.”