Als een kopstuk uit de grote christelijke zuil spreekt over wantoestanden in woonzorgcentra, dan valt dat niet in dovemansoren. Zeker niet bij Hannes Anaf (Vooruit), die al 5 jaar die dossiers opvolgt. Volgens hem is dat het bewijs dat het beleid gefaald heeft. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
Luc Van Gorp, de grote baas van het christelijk ziekenfonds, heeft onlangs de hele zorgsector op zijn kop gezet. Hij schetste een nogal apocalyptisch beeld van onze woonzorgcentra. Ook zijn ideeën over levensmoeheid of een voltooid leven, hebben een hele discussie in gang gezet. “Het is bijzonder pijnlijk dat iemand van de christelijke zuil zo’n uitspraken doet, want het is net cd&v die al 20 jaar bevoegd is voor Welzijn”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Hannes Anaf (Vooruit) aan. “De partij cd&v blijft maar besparen op de ouderenzorg, terwijl er net extra middelen nodig zijn.”
Tijdens het interview deed Van Gorp enkele opvallende uitspraken zoals: “Als in bepaalde woonzorgcentra dieren zouden wonen in plaats van mensen, dan had GAIA al lang een klacht ingediend en werden die onmiddellijk gesloten.” Anaf begrijpt waar deze uitspraak vandaan komt. “Als je ziet hoeveel wantoestanden er in de woonzorgcentra al aan het licht zijn gekomen. Dat is gewoon shockerend. Ouderen die urenlang aan hun lot worden overgelaten, moorden met een overdosis insuline, … Dit wordt al jaren aangekaart en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits grijpt niet genoeg in. Onze ouderen verdienen een zorgeloze oude dag met goede kwaliteitszorg. Ze verdienen een goede levenskwaliteit en daar is het op heel wat vlakken fout aan het lopen.”
Euthanasie tegen vergrijzing
Daarnaast pleitte Van Gorp voor radicale oplossingen voor de vergrijzing. Wie levensmoe is, moet zo de mogelijkheid krijgen om uit het leven te stappen. “Het debat over euthanasie mag je nooit samen voeren met de kostprijs van de vergrijzing. Dat is een heel foute uitspraak”, reageert Anaf. Volgens Anaf is het grote probleem van deze Vlaamse Regering dat er geen langetermijnvisie is op de zorg. “Wanneer er een Pano-reportage of een artikel verschijnt dan wordt er een smak geld tegenaan gesmeten. Veel politici kijken naar de volgende verkiezingen en nemen kortetermijnmaatregelen, terwijl er een langetermijnvisie zou moeten uitgebouwd worden.”