Al jaren kampen we met een lerarentekort, maar nog nooit trokken zoveel scholen aan de alarmbel. De leerachterstand neemt alsmaar toe. Kunnen we het tij nog doen keren? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs (GO!).

Na veertien jaar aan het hoofd van gemeenschapsonderwijs (GO!) te staan, ging Raymonda Verdyck als afgevaardigd bestuurder op 1 september 2021 met pensioen. Koen Pelleriaux nam de fakkel over. Geen eenvoudige taak, want de uitdagingen in het onderwijs zijn groot. De hoge werkdruk, het lerarentekort en het dalende onderwijsniveau slepen al jaren aan. En de coronacrisis heeft de situatie niet verbeterd, integendeel. “De leerachterstand die met de coronacrisis is opgelopen is onmiskenbaar. De leerkrachten doen er nu alles aan om die achterstand in te halen. Maar die knik in het onderwijs zullen we wel een tijdje voelen en zien.”

De coronacrisis dwong het onderwijs ertoe om sneller de digitale sprong te wagen. Zo werden leerkrachten verplicht om filmpjes en online taken te maken. Maar ook na de coronacrisis was de vraag naar afstandsonderwijs groot. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nu een kader ontwikkeld om afstandsonderwijs in het secundair onderwijs structureel te verankeren. Secundaire scholen zouden tot maximaal 40 procent van hun lessen online kunnen organiseren. Op deze manier wil de minister deels het lerarentekort opvangen. Maar Pelleriaux gelooft hier niet echt in. “We hebben veel en meer leerkrachten nodig. Het probleem van het hybride leren is niet de elektronische platformen, maar de inhoud. Iemand moet de content wel maken.”

Hoofddoekendebat

Onlangs kwam het hoofddoekenverbod weer ter sprake. Zo waarschuwden hogescholen dat studentes langer over hun studies doen of zelfs stoppen door het hoofddoekenverbod. De hogescholen vinden de situatie niet meer te verantwoorden gezien het grote tekort aan leerkrachten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ziet dat anders. Hij begrijpt dat een school niet wil dat leerkrachten opvallende tekenen van religieuze overtuiging dragen. Ook Koen Pelleriaux schaart zich achter het hoofddoekenverbod. “Ouders en leerlingen hebben recht op neutraal onderwijs.”, aldus Pelleriaux.