Premier Michel wil een arbeidsdeal sluiten en dat volgen ze ook in het Vlaams Parlement met heel veel belangstelling op. Want ook de deelstaatregeringen worden bij die arbeidsregeling betrokken. Maar aan Vlaamse kant zitten de meerderheidspartijen (voorlopig althans) niet op dezelfde lijn. Als het gaat om SWT bijvoorbeeld, voluit het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Door sommigen nog steevast het brugpensioen genoemd. In een nieuwe aflevering van ‘Het Debat’ praat Joris Vanderpoorten erover met Axel Ronse (N-VA) en Robrecht Bothuyne (CD&V).
De vakbonden en de directie van Carrefour België zijn een compromisvoorstel overeengekomen: werknemers zullen op 56 jaar op SWT (het vroegere brugpensioen) kunnen gaan. Maar N-VA vraagt die mogelijkheid niet toe te laten. De N-VA spreekt van een verkeerd signaal indien mensen op 56 op brugpensioen zouden kunnen gaan. Ze roepen Peeters op de aanvraag van Carrefour niet goed te keuren. Volgens N-VA-Parlementslid Axel Ronse (N-VA) betekent brugpensioen op 56 jaar een uitholling van het regeringsbeleid om de strijd aan te gaan tegen de vele openstaande vacatures en de nood om langer te werken.
Het is daarnaast zeer moeilijk om deze bruggepensioneerden naar werk te begeleiden. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg, bleek dat vorig jaar slechts 18 procent van wie aangepast beschikbaar moest blijven een jobaanbod van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB kreeg. Slechts een fractie daarvan vond effectief werk. In een nieuwe aflevering van Het Debat nemen deze twee parlementsleden plaats aan de debattafel over dit heikele thema. Moderator Joris Vanderpoorten leidt het gesprek in goede banen.
Het Debat, vrijdag 29 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.