Gokreclame op Sporza
Op de website van Sporza en tijdens live wedstrijden van het wereldkampioenschap verschijnt er reclame voor verschillende onlinegokkantoren. Voor de Vlaams Parlementsleden is dat onaanvaardbaar want het draagt bij tot problematisch gokken. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) zal de VRT erover aanspreken, maar laat ook weten dat gokreclame een federale bevoegdheid is.

Afgelopen dagen kreeg de VRT kritiek omdat er reclame voor online gokken te zien was voor en na wedstrijden van het WK voetbal, maar ook op de websites van de openbare omroep. Sinds het WK is begonnen, is het aantal unieke gokkers op sportwedstrijden verdubbeld. Het zijn er nu meer dan 150.000. Het aantal unieke accounts is verviervoudigd en zit nu op 8000. De grootste groep in de targeting zijn jongere mensen tussen 18 en 30 jaar oud. “Daarnaast worden de wedstrijden van WK voetbal, door veel jongeren en kinderen bekeken. Dat zij dergelijke reclameboodschappen te zien krijgen, is wellicht geen goede zaak”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA). Tijdens de commissie voor Media vroegen verschillende parlementsleden om gokreclame volledig te verbieden op radio en televisie.

Maar volgens Vlaams minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) gaat het hier vooral om consumentenbescherming, en dus is het een federale materie. “De adviezen van de Raad van State en de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof zijn echter zeer duidelijk en van mening dat het in zulke gevallen om federale bevoegdheden gaat. Zij hebben zo geoordeeld in het geval van reclame voor tabak, alcohol en geneesmiddelen. De kans is dan ook reëel dat, indien Vlaanderen audiovisuele commerciële communicatie voor gokdiensten zou regelen of zou willen regelen de Raad van State en het Grondwettelijk Hof de onbevoegdheid zullen opwerpen”.

Deontologische code

De openbare omroep heeft ondertussen wel toegestemd om een deontologische code omtrent reclame uit te werken. “Ik heb dus gevraagd dat ze de nodige stappen zet om een code voor ethiek in haar eigen bedrijfsreclame uit te werken. Die uiteraard verder zal strekken dan enkel de problematiek van het gokken”, zegt Gatz. “De VRT is daar onmiddellijk op ingegaan. In die zin zijn er wel degelijk elementen voor verbetering in perspectief, maar niet voor de komende dagen of weken”. Inmiddels wordt er geen gokreclame meer uitgezonden rond de WK-wedstrijden.

Studio Commissie, vrijdag 29 juni 2018 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.