Drie op vier Turkse Belgen stemde op Erdogan
Driekwart van de Turken in België hebben bij de strijd om het presidentschap in Turkije gestemd op herverkozen president Erdogan. Chris Janssens van Vlaams Belang noemt dat een ontrustend cijfer. Hij begrijpt niet hoe zoveel Turkse Belgen kiezen voor een leider die zijn land islamiseert.

Bijna 75 procent van de Turken die in België gingen stemmen, stemde voor Erdogan. Zijn belangrijkste concurrent haalde amper 15 procent van de stemmen. In geen enkel Europees land is Erdogan zo populair als in België. “Een verontrustende vaststelling. Driekwart van de Turken in dit land kiest bij de Turkse verkiezingen voor een leider die zijn land islamiseert, de vrijheid van media beknot, politieke opponenten in de cel gooit, minderheden als Koerden en christenen onderdrukt en er zelfs niet voor terugschrikt om de miljoenen in Europa levende Turken te gebruiken als chantagemiddel”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). “De logische conclusie van heel wat Vlamingen is dan ook dat de integratie van een groot deel van de in Vlaanderen levende Turken mislukt is”.

Volgens Janssens is dit te verklaren door: het te lakse integratiebeleid en de massale aanwezigheid van Turkse organisaties in Vlaanderen. Maar voor Vlaams minister voor Integratie Liesbeth Homans (N-VA) is de dubbele nationaliteit een van de problemen. “Zolang de dubbele nationaliteit bestaat, en dat is een federale bevoegdheid, zullen mensen van Turkse origine die in Vlaanderen wonen, natuurlijk kunnen deelnemen aan de Turkse verkiezingen”, zegt Homans. Ook Nadia Sminate (N-VA) steunt de minister daarin. “Laten we die mensen eindelijk voor de keuze stellen: ofwel kiezen ze ervoor om tot onze gemeenschap te behoren ofwel wordt hun de dubbele nationaliteit afgepakt. Laten we dus onze collega’s oproepen om die dubbele nationaliteit eindelijk af te schaffen”, aldus Sminate.

De Koepelzaal, zaterdag 30 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.