Voor het eerst is er een grondig onderzoek gedaan naar sporen van PFOS in het bloed van jongeren die in de buurt van de beruchte 3M fabriek wonen. De resultaten zijn verbijsterend: veel te hoge PFOS-waarden en grote gezondheidsrisico’s. Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) is bijzonder ongerust over de resultaten.

Uit een onderzoek bij 300 jongeren van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek VITO en drie universiteiten blijkt dat drie op de vier jongeren uit de omgeving van Zwijndrecht gezondheidsrisico’s lopen door PFOS. De onderzoekers legden vast dat een hogere PFOS-waarde wel degelijk een gezondheidseffect heeft, zoals een verstoring van het immuunsysteem, de hormonen en de ontwikkeling in de puberteit. “Die jongeren hebben de productie van PFOS zelfs niet meer meegemaakt. We vinden dus zo’n hoge PFOS-waarden in het bloed van jongeren terwijl de productie van PFOS werd stopgezet voordat zij geboren werden”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) in Studio Vlaams Parlement aan.

De gezondheidskosten in het PFOS-dossier kunnen hoog oplopen. Schauvliege vreest er echter voor dat 3M hier niet voor zal opdraaien. “Er is een saneringsovereenkomst afgesloten tussen de Vlaamse regering en 3M. Dat is een goede zaak. 3M erkent dat ze verantwoordelijk is voor de vervuiling, maar ze erkennen niet dat er een link is tussen PFOS en de gezondheidsrisico’s die nu ontstaan bij de mensen in de buurt. Ik vrees dat met de overeenkomst die met 3M afgesloten is, de Vlaamse overheid, en dus de belastingbetaler, zal moeten betalen.”

Fractieleider

Op woensdag 26 april werd Schauvliege officieel geïnstalleerd als nieuwe fractieleider van Groen. Ze volgt Björn Rzoska op, die zich volop op de lokale politiek in Lokeren wil richten. “Het lijkt mij een heel interessante en boeiende uitdaging om aan te gaan. Er ligt heel wat werk op de plank. Deze Vlaamse regering heeft een echt brokkenparcours afgelegd. We gaan blijven oppositie voeren en dringen erop aan dat de Vlaamse regering snel oplossingen zoekt voor de kinderopvang, het PFOS-dossier, … Het lijstje is lang.