PFOS
“Kan ik een omeletje bakken met de eitjes van de kippen uit mijn tuin? De burger kijkt naar ons en wil duidelijkheid.” Dat zegt Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz tijdens het actualiteitsdebat rond de aanpak van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. In het Vlaams Parlement scharen alle partijen zich achter het voorstel om een onderzoekscommissie rond het PFOS-dossier op te richten.

De verontrustende PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M zorgt voor heel wat beroering in het Vlaams Parlement. De fabriek uit Zwijndrecht produceerde jarenlang PFOS, een chemische stof die de hormonen verstoort en mogelijk kankerverwekkend is. Tijdens de plenaire vergadering van vorige week stelde Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) het Vlaams Parlement voor om een onderzoekscommissie op te richten om de historiek in het dossier te onderzoeken. Dit voorstel leidde ook in de Vlaamse Regering tot diverse reacties.

Dading Lantis en 3M

“Minister Demir is voortvarend geweest. Maar alle ministers delen volledig de bezorgdheid die minister Demir geuit heeft over de PFOS-problematiek. Iedereen van ons wil een doortastende aanpak van deze problematiek en iedereen wil ook uitgeklaard zien wat er eventueel is misgelopen en welke lessen we daaruit kunnen trekken voor de toekomst”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Over de dading tussen Lantis en 3M is Jambon duidelijk. “Ook over de dading die eind 2018 gesloten is tussen Lantis en 3M zou ik toch graag een misverstand uit de weg ruimen, met name dat die absoluut geen afbreuk doet aan het feit dat conform het Bodemdecreet de saneringsplicht altijd op het betrokken bedrijf zal rusten en dat dit bedrijf wel degelijk aansprakelijk blijft, dat de dading daar niets aan verandert.”

Maar de oppositie is niet overtuigd door de uitleg van de minister-president. “Er werd hier al een paar keer beweerd dat de volksgezondheid voorop stond bij het afsluiten van de dading. Kunt u mij uitleggen hoe dat dan precies gegaan is? Op basis waarvan zeggen jullie dat, want ik heb dat in die dading niet echt gevonden”, aldus Mieke Schauvliege (Groen).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden

Studio Vlaams Parlement, woensdag 16 en donderdag 17  juni 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.