personeelsuitval woonzorgcentra
In de plenaire vergadering debatteren de volksvertegenwoordigers met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA) over de personeelsuitval in de woonzorgcentra (WZC). Door de tweede golf van de coronacrisis kampen veel WZC met een ernstig personeelstekort, wat gevolgen heeft voor de zorg voor de rusthuisbewoners. Hoe pakt de Vlaamse Regering deze situatie aan?

De Vlaamse regering maakt 577 miljoen euro extra vrij voor de zorgsector, waarvan 412 miljoen voor ­hogere lonen en 165 miljoen voor meer personeel en meer kwaliteit van de zorg. Het personeel van de zwaar getroffen woonzorgcentra krijgt tot 6 procent extra koopkracht. Nadat de federale regering deze zomer geld had vrijgemaakt voor het federale zorgpersoneel, kon de Vlaamse regering niet achterblijven. “De Vlaamse regering kan honderd sociale akkoorden afsluiten, maar er zijn op dit moment wel 229 grote uitbraken in woonzorgcentra. Hoe zullen we die uitbraken van vandaag oplossen?”, vraagt Hannes Anaf (sp.a).

Over de partijgrenzen heen is men het eens dat het sociaal akkoord een welgekomen opsteker is, maar het lost het probleem van het huidige personeelstekort niet op. “Er moet echt een voelbare verbetering zijn van onze werkomstandigheden. Dat is een grote uitdaging, want we zien dat er momenteel duizend vacatures openstaan in de woonzorgcentra.  We vinden het personeel daarvoor niet. En dat is nu juist de essentie: we moeten inderdaad voldoende handen aan het bed hebben, ook op korte termijn”, zegt Freya Saeys (Open Vld).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 25 november 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.