strengere coronamaatregelen
De aangekondigde verstrengingen van de coronamaatregelen zullen deze avond al ingaan. Normaal gezien was dit voor vrijdag gepland, maar het ministerieel besluit (MB) verschijnt vanavond al in het Belgisch Staatsblad. Dat maakte federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bekend wanneer het actualiteitsdebat over de coronamaatregelen volop aan de gang was in het Vlaams Parlement.

Daags na de aankondiging van minister-president Jan Jambon (N-VA) vond er in het Vlaams Parlement een debat plaats over deze maatregelen. Groen-fractieleider Björn Rzoska mocht als eerste het woord nemen. Hij verweet de minister-president dat hij te laat komt met de nieuwe maatregelen. “Zondag stond het huis misschien nog niet in brand en was blussen misschien nog niet nodig, maar gisteren sloegen de vlammen door het dak en was er blijkbaar wel de urgentie, en u maakte de afspraak met de brandweer om vrijdagavond te beginnen blussen. Ik roep u op om vandaag en nu al te beginnen blussen”, aldus Rzoska.

Lorin Parys (N-VA) is het niet eens met de kritiek. “Velen blaffen onder de verkeerde boom met die vraag om snelheid. Zoals iedereen hier weet, is het de Federale Regering die een ministerieel besluit moet opmaken. Laat ons ervoor zorgen dat we stoppen met blaffen, en dat we die snelheid effectief kunnen maken met de invoering van die maatregelen, want de simpele waarheid in dit parlement is dezelfde als hierbuiten: we hebben elkaar allemaal nodig”, aldus Parys.

Ministerieel Besluit

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon liet verstaan dat “wat hem betreft” die maatregelen zo snel als mogelijk konden ingaan. Maar om dit mogelijk te maken moest het ministerieel besluit (MB) over de coronamaatregelen aangepast worden. Tijdens het debat kondigde federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan dat die aanpassing is doorgevoerd.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, woensdag 28 oktober 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.