woonzorgcentra
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil de Vlaamse woonzorgcentra niet opnieuw sluiten. “Bezoek moet mogelijk blijven. Eén nauw contact, één knuffelcontact moet mogelijk blijven”. Dat heeft de minister gezegd tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.

Begin deze week raakte bekend dat het aantal coronabesmettingen in de woonzorgcentra opnieuw sterk stijgt. Zo’n 56 Vlaamse woonzorgcentra kampen met covid-19-besmettingen. Toch blijft bezoek toegelaten. “Als de besmettingen zo sterk stijgen, hebben we niet veel alternatieven. Ofwel plamuren we de woonzorgcentra weer dicht, en dat willen we absoluut niet, we doen er alles aan om dat te voorkomen. Ofwel doen we er alles aan om mensen meer bewust te maken, als we bezoek toelaten, en dat is onze ambitie”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Maar volgens de oppositie heeft de minister de woonzorgcentra onvoldoende voorbereid op een tweede golf. “Dit parlement heeft en had welzijnslessen geleerd. Het leidde tot 95 duidelijke aanbevelingen van de coronacommissie. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we exact drie maanden later hier opnieuw zitten zonder resultaten op het terrein?”, klinkt het bij Jeremie Vaneeckhout (Groen).

Sneltesten

De minister bevestigt dat Vlaanderen sneltesten gaat aankopen, maar hij wil eerst het advies van de experten waar die testen precies gaan ingezet worden. “Wij gaan ze aankopen, en tegelijk gaan we het debat voeren over waar we ze precies zullen inzetten. Preventief testen in de woonzorgcentra, voor mij kan dat, als we de garantie hebben dat het op een goede manier gebeurt”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, woensdag 21 oktober 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.