bouwshift in Vlaanderen
Vorige week kondigde de meerderheid aan dat er een akkoord was bereikt over de zogenaamde bouwshift (ook gekend als ‘betonstop’). Dit houdt in dat er in principe niet meer wordt gebouwd in de open ruimte. Maar volgens Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) is het akkoord een “lege doos”. “Het steekt alle ambities voor twintig jaar in de koelkast. Het zal de achteruitgang van onze natuur en ons landschap niet tegengaan”, klinkt het.

De vorige regering raakte het niet eens over de vergoeding die moest betaald worden aan grondeigenaars. Tot nu toe was dat 80 procent van de verwervingswaarde. Voor Wilfried Vandaele (N-VA) was dit onvoldoende. “Wanneer blijkt dat bepaalde gebieden een andere bestemming krijgen en daardoor aan waarde verliezen, zullen de eigenaars hiervoor een correcte vergoeding aan 100% van het waardeverschil via een eenvoudige procedure ontvangen”, aldus Vandaele.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 16 en donderdag 17 december 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.