Afvalberg
De afvalberg blijft groeien. Dat werd pijnlijk duidelijk in de Pano-reportage van de VRT midden september. Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) maakt zich zorgen of het afvalplan van de Vlaamse regering voldoende is om de trend te keren. Ze richt haar bezorgdheden aan uittredend minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V).

De Vlaamse Regering keurde vorige zomer het samenwerkingsakkoord goed over de preventie en het beheer van verpakkingsafval. Daarin stond onder meer dat tegen 2025 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen en tegen 2023 65 procent van alle soorten plastic ingezameld en gerecycleerd moeten worden.  “Dan begrijp ik niet goed wat ik zie op televisie en wat de Panoreportage illustreert en wat we daar hebben goedgekeurd”, zegt Mieke Schauvliege (Groen). “De consument denkt namelijk dat die goed bezig is omdat hij goed sorteert en recycleerbare verpakkingen koopt. Maar uit de reportage bleek dat dat niet helemaal het geval is. Daarnaast zagen we ook dat er heel veel verschillende verpakkingen zijn die moeilijk recycleerbaar zijn”.

De Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) stelde in zijn advies bij het samenwerkingsakkoord voor om er een beleidsevaluatie aan toe te voegen, en wijst ook op het belang van voorkomen van afval.  “Maar we zien dat we er niet in slagen om afval te voorkomen. De afvalberg blijft groeien. Waarom zetten we niet bijkomend in op preventieve maatregelen?”, vraagt Schauvliege. Ontslagnemend minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) reageert dat er reeds preventiemaatregelen in het Verpakkingsplan werden opgenomen.  “Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbod op het gratis ter beschikking stellen van kassazakjes, het verbod op fruitstickers en de maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en ander cateringmateriaal te beperken op evenementen en bij overheidsinstellingen”, zegt Van den Heuvel.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, dinsdag 1 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.