Brexit
“De brexit wordt nogal benaderd vanuit een problematische visie, maar er zitten ook opportuniteiten in. De ene zijn dood, is de ander zijn brood.” Dat zegt ontslagnemend Vlaams minister van Buitenlands Beleid Ben Weyts in het Vlaams Parlement. Annick Lambrecht (sp.a) deelt die visie en vraagt zich bijvoorbeeld af hoe de minister Britse bedrijven naar Vlaanderen wil lokken?

België is een van de landen die het hardst getroffen zal worden binnen de Europese Unie. De studiedienst van de Vlaamse Regering berekende dat een harde brexit tegen 2030 een economische impact van 2,5 percent zal hebben op het Vlaamse bbp.  Dit ten gevolge van de handelsbarrière, maar ook van een economische recessie in het Verenigd Koninkrijk. “Stel dat we geen handelsakkoord zouden hebben en terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, dan zouden de Belgische exporteurs gemiddeld 5% invoerrechten moeten betalen in Groot-Brittannië. Dat zou overeenkomen met 1,6 miljard euro”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING . De voedings-, textiel en autosector zijn de sectoren die dan het hardst zouden getroffen worden.

Opportuniteiten

“Men benadert de brexit vaak vanuit een problematische visie, maar er zitten ook enigszins wat opportuniteiten in. De ene zijn dood, is de ander zijn brood. Wat de ene verliest, kan de andere winnen”, reageert minister Ben Weyts (N-VA). Uit tussentijdse cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT) blijkt dat al 42 bedrijven hun weg naar Vlaanderen vonden om te investeren. Met nog eens 136 praat men nog. 60 procent van die laatste zijn Britse bedrijven. De andere 40 procent komt uit elders in de wereld.

Annick Lambrecht (sp.a) begrijpt niet waarom men deze cijfers niet heeft gecommuniceerd . “Het zijn inderdaad indrukwekkende cijfers: 2,2 miljard euro en 2000 jobs”, reageert Weyts. “Maar laat ons wel wezen: er is geen enkele reden voor een hoerastemming, want netto is er sprake van een verlies. Zeker als het gaat over een no-dealscenario, spreekt de KU Leuven over 28.000 jobs die in de balans zouden kunnen komen te liggen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, dinsdag 1 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.