Agressie van jongeren tegen opvoeders neemt in de jeugdhulp toe
De instellingen van de Broeders van Liefde trekken aan de alarmbel. Ze zijn de toenemende agressie in hun scholen beu en leggen daarom het werk op 7 mei neer. Verschillende parlementsleden vragen zich af wanneer Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de nodige maatregelen zal nemen.

De scholen van de Broeders van Liefde vangen vooral jongeren op met emotionele- en gedragsstoornissen. Met de staking wil het personeel zowel de verbale als fysieke agressie van zowel de jongeren als hun ouders op school aankaarten. Volgens hen werkt het personeelstekort het toenemende aantal gevallen van agressie en geweld in de hand. “De werknemers van de instellingen van de Broeders van Liefde voeren al enige tijd actie om eindelijk voldoende personeel te kunnen inzetten. Het is onveilig wanneer zo weinig mensen voor zulke grote groepen kinderen moeten zorgen”, zegt Freya Van den Bossche (sp.a). “Er is in de loop van al die acties maar één zaak veranderd: er is een begrotingscontrole geweest”.

Volgens Vlaams minister voor Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), komen er wel degelijk extra maatregelen ter preventie van agressie in de jeugdhulp. Zo wordt er geld uitgetrokken voor vormingen, specifiek voor het omgaan met agressie, en voor de infrastructuur. Daarnaast wordt er ook onderzocht of er extra personeel kan ingezet worden. Maar voor Van den Bossche is dit niet genoeg. “Zij willen horen wat wij allemaal weten, dat is dat ze met te weinig zijn om hun taak goed te kunnen doen, op een manier waar zij zich goed bij voelen en waar de kinderen zich goed bij voelen. Zij willen horen dat u op tafel klopt voor hen, dat, wanneer de Vlaamse overheid, 200 miljoen euro over heeft en een deel opzij zet, maar ook een deel wil gebruiken, u dat deel voor hen, in het belang van de kwetsbare jongeren, claimt”, klinkt het.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 18 april 2018 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.