Vlaamse bedrijven vervolgd voor export van chemische producten naar Syrië
Drie Vlaamse bedrijven worden vervolgd voor het exporteren van chemische producten naar Syrië. Deze producten zouden mogelijk zijn gebruikt voor de productie van saringas. Volgens de bedrijven waren ze niet op de hoogte van de vergunningsplicht. “Ontoelaatbaar dat er zo’n gat kan ontstaan in de export”, zeggen Rik Daems (Open Vld) en Ward Kennes (CD&V).

Deze week kwam aan licht dat drie Vlaamse bedrijven vervolgd worden door de douane omdat ze chemische producten naar Syrië hebben geëxporteerd zonder de juiste vergunningen. Met een van de vier uitgevoerde chemicaliën, isopropanol, kan mogelijk saringifgas worden gemaakt. “Het is ontoelaatbaar dat er zo’n gat kan ontstaan in de export van zulke delicate, gevaarlijke en potentieel moorddadige stoffen”, zegt Ward Kennes (CD&V). In juli 2013 werd bij Europese verordening formeel beslist dat isopropanol niet meer naar Syrië mag worden uitgevoerd, behoudens voorafgaande machtiging. De bedrijven zelf stellen dat ze niet op de hoogte waren van de vergunningsplicht.

Maar ook de douane kwam er pas veel te laat achter dat de vereiste vergunningen niet waren voorgelegd. De vraag is of ze er vroeger hadden achter kunnen komen. “Als goederen worden uitgevoerd dan is het de douane die moet controleren of die goederen vergunningsplichtig zijn. Als die vergunningsplichtig zijn dan moet de douane die export blokkeren, want daar moet een vergunning bij zijn, in dit geval vanuit Vlaanderen”, zegt minister-president Geert Bourgeois. “Ik vind het huiveringwekkend als zou blijken dat hier gefraudeerd is en geen vergunning gevraagd is. Je kunt het een vorm van smokkel noemen, vergunningsplichtige goederen exporteren zonder vergunning te vragen”.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 18 april 2018 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.