Open Vld liet zich niet onbetuigd in het debat over kinderarmoede. De partij zelf is voorstander van goedkope en gezonde voeding op school. Iets waar meerderheidspartij N-VA niet echt in gelooft. “Niet de scholen moeten voor eten zorgen maar de ouders”, klinkt het bij N-VA. Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open Vld) is het daar niet mee eens.

Wat een debat moest worden over de strijd tegen kinderarmoede, draaide al snel uit op een discussie over lege brooddozen en het aanbieden van maaltijden op school. Oppositiepartijen Groen, Vooruit en PVDA pleiten al langer voor het aanbieden van maaltijden op school. Ook meerderheidspartij Open Vld schaart zich achter het idee. “Een kind dat met honger op school zit, dat kan zich niet concentreren, dat kan niet leren. Wil je dat een kind zich volledig kan ontwikkelen, dan moet iemand wel zijn verantwoordelijkheid nemen”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open Vld) aan. “Wij pleiten er wel niet voor dat ieder kind een gratis maaltijd moet krijgen. Aan diegenen die het kunnen betalen vragen we een bijdrage, voor diegenen die het niet kunnen betalen moet het gratis zijn.”

Maar coalitiepartner N-VA zit duidelijk op een andere lijn. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het geen kerntaak van het onderwijs om voor gezonde maaltijden te zorgen. Hij wijst in de eerste plaats naar ‘ouderverantwoordelijkheid’. “Ik heb dat ook moeten vaststellen. Maar daarvoor is er natuurlijk een debat, om verschillende meningen te horen”, zegt Saeys.

De stijgende armoedecijfers

Al jaren stijgen de armoedecijfers en er lijkt maar geen verbetering te komen. Doet deze Vlaamse regering wel genoeg? “Als het gaat over armoede zal het nooit genoeg zijn. Er is geen wondermiddel om armoede uit de wereld te helpen. Maar je kan nu toch niet zeggen dat de Vlaamse regering niets doet. Er worden echt wel inspanningen geleverd, kijk maar naar de jobbonus. Maar het mag altijd meer zijn”, volgens Saeys.

Uit een recent onderzoek blijkt dat een op de drie gezinnen het ondertussen moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Verschillende armoedeorganisaties betreuren dan ook dat het Groeipakket, de zogenaamde kinderbijslag, niet gekoppeld wordt aan de spilindex. Regeringspartijen Open Vld en N-VA vinden de koppeling een te dure maatregel en willen eerder focussen op gezinnen die het financieel het meest nodig hebben. “Het Groeipakket is slechts één middel in de strijd tegen armoede. Alleen maar geld geven gaat het probleem niet oplossen. We moeten kijken naar structurele maatregelen om mensen uit armoede te krijgen”, aldus Saeys.