Naar jaarlijkse gewoonte houdt de minister-president zijn Septemberverklaring op de vierde maandag van september. Anders dan vorig jaar kon minister-president Jan Jambon (N-VA) dit keer wel op tijd zijn Septemberverklaring voorlezen. Na wat politiek gehakketak en dreigementen over onder andere kinderopvang heeft de Vlaamse Regering toch een akkoord bereikt. “Blij dat de Septemberverklaring ook effectief in september wordt voorgelezen”, zegt kersvers Open Vld-voorzitter Tom Ongena. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Alleen maar lachende gezichten op de ministerbanken. Op zaterdagavond, na amper anderhalve dag onderhandelingen, bereikten de regeringsleden een akkoord. De blikvanger in de Septemberverklaring is de forse investering in de kinderopvang. Zo investeert men 270 miljoen euro extra per jaar in de kinderopvang. Op deze manier wil de Vlaamse Regering de zogenoemde begeleider-kindratio naar beneden krijgen. De regering voert ook het statuut van “logistieke medewerker” in, een liberaal voorstel. Dat extra personeel moet de echte kinderbegeleiders ondersteunen. “Vandaag worden jonge ouders vaak gedwongen om minder te gaan werken of om te stoppen met werken, omdat er gewoon geen opvangplaatsen zijn. Door onze maatregelen kunnen er 5000 extra plaatsen gecreëerd worden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en kersvers Open Vld-voorzitter Tom Ongena.

Ook de jobbonus, het liberaal stokpaardje, wordt in de komende jaren opgetrokken van maximaal 600 euro naar 700 euro. En meer Vlamingen zullen er aanspraak op kunnen maken. Ongena reageert tevreden. “We weten dat veel gezinnen die voltijds werken moeilijk kunnen rondkomen aan het einde van de maand. Daar wilden wij oplossingen voor. De hogere jobbonus zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen meer overhouden en dus ook die maand kunnen rondkomen. De jobbonus gaat niet alles oplossen maar het is een stap in de goede richting.”

Klappen

Net voor het zomerreces verraste Egbert Lachaert vriend en vijand door de handdoek in de ring te gooien en zijn ontslag als voorzitter van Open Vld aan te kondigen. Premier Alexander De Croo moest als eerste ondervoorzitter van de partij dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter. Op dinsdag 4 juli droeg het partijbureau Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Ongena voor als waarnemend voorzitter. En afgelopen weekend is hij dan officieel tot voorzitter verkozen. “Ik besef dat ik voor een moeilijke taak sta, maar moest ik er niet in geloven, was ik er nooit aan begonnen”, zegt Ongena. “Ik denk dat ik de partij goed ga kunnen verdedigen. Ik heb zeker geen schrik van anderen, want als je schrik hebt, krijg je zeker slaag en dat ga ik zeker niet laten gebeuren.”

Ram(pe)koers

Na het congres waar Tom Ongena tot nieuwe voorzitter werd verkozen, kondigde Vlaams volksvertegenwoordiger Els Ampe aan dat ze uit Open Vld stapt. “Principes van democratie aan de kant schuiven, daar kan ik niet mee verder”, klinkt het. De exit van Ampe kwam niet als een verrassing. “Het is nooit leuk als iemand de partij verlaat, maar Els lag al langer op ramkoers. Ze heeft nu gewoon haar conclusies getrokken”, stelt Ongena. Ook de terugkeer van ex-Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi ging niet onopgemerkt voorbij. “Ik kijk ernaar uit wat ze hier in dit parlement allemaal nog te vertellen heeft”, aldus Ongena in Studio Vlaams Parlement.