gewelddadige radicalisering
“Polarisatie klinkt negatief, maar is essentieel in de samenleving.” Dat zegt Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut, tijdens een zitting van de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering. Verschillende sprekers werden uitgenodigd om hun visie te geven over gewelddadige radicalisering, extremisme en polarisatie. Ook Pieter van Ostaeyen, historicus aan de KU Leuven, gaf een uiteenzetting over het ontstaan en de werking van moderne terreurorganisaties.

In de vorige legislatuur richtte het Vlaams Parlement een commissie op voor de bestrijding van gewelddadig radicalisme. Haar werkzaamheden hebben geleid tot een resolutie betreffende de bestrijding van gewelddadige radicalisering. Daarin zijn 55 aanbevelingen ten aanzien van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering stelde ook een actieplan op ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme, dat ze in het voorjaar van 2017 heeft geactualiseerd. Recent maakte de Vlaamse Regering een nieuw actieplan 2020-2024 op ter preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme, terrorisme en polarisatie.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, maandag 2 augustus 2021 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.