lgbtqi+-personen
Het Vlaams Parlement heeft een resolutie goedgekeurd dat geweld en discriminatie tegen lgbtqi+-personen moet tegengaan. Het voorstel van resolutie volgt naar aanleiding van de moord op David Polfliet in Beveren. Tijdens de bespreking in het Vlaams Parlement hekelt Sam Van Rooy (Vlaams Belang) dat homohaat bij moslims te weinig wordt benoemd door de andere partijen. De opmerkingen van Van Rooy wekken een stevig debat op.

“Op woorden moeten daden volgen en met dit voorstel van resolutie voeren we de strijd tegen het regenbooggeweld verder op”. Dat zegt Stephanie D’Hose (Open Vld) tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. Samen met Vooruit en Groen dienden de meerderheidspartijen een voorstel van resolutie in om de strijd tegen geweld en discriminatie tegen LGBTQI+’ers verder op te drijven.

“Holebi’s en transgenders voelen zich nog altijd niet volledig veilig of volledig geaccepteerd. Zij voelen zich geviseerd, bedreigd, gewoon om wie ze graag zien of hoe ze graag hun genderidentiteit willen beleven. Ondanks die vele inspanningen op federaal en Vlaams niveau voelen we dus dat er nog altijd heel veel werk aan de winkel is om ervoor te zorgen dat al die lgbtqi+-personen zich overal veilig, vrij en zichzelf kunnen voelen. Met dit voorstel van resolutie willen wij stappen vooruit zetten”, zegt Orry Van de Wauwer (CD&V).

Discussie over de resolutie

Volgens Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) vormt de islam de grootste bedreiging voor de lgbtqi+-gemeenschap. Hij hekelt dan ook dat de homohaat bij moslims te weinig wordt benoemd door de andere partijen. “De islam is de meest homofobe religieuze ideologie op aarde, maar toch blijven de partijen die dit voorstel van resolutie hebben ingediend, een beleid voeren of bepleiten dat geen stop zet op de instroom van virulente homohaters uit de islamitische wereld”, klinkt het bij Van Rooy.

Imade Annouri (Groen) haalt scherp uit naar het Vlaams Belang. “U hebt een tussenkomst gehouden om heel erg hard te schieten op één bepaalde hoek. Bij eender welk thema is er één probleem, namelijk moslims. Nu ja, hier ben ik dan. Maar wat u niet doet, is spreken over Hongarije en Orbán. U rept met geen woord over het feit dat daar mensen van de lgbtqi+-gemeenschap op dit moment, in ons Europa, haast op dezelfde manier worden behandeld manier worden behandeld als in de landen die ik net heb opgesomd (nvdr. zie verslag) in de conservatieve islamitische wereld. Daar hoor ik u niet over. Over Polen ook niet. Dat is een ongemakkelijke realiteit. En dat is ‘cherry picking’. Dat is niet op de bres staan voor de identiteit van de lgbtqi+-gemeenschap. Neen, dat is gewoon vijandschap, uzelf profileren en scoren bij de achterban”, aldus Annouri (Groen).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, dinsdag 3 augustus 2021 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.