Bevoorrading met arm gas
Nederland heeft beslist om de gaswinning in de noordelijke provincie Groningen te beëindigen in 2022. Dat is acht jaar sneller dan gepland en daarmee komt de gasbevoorrading in gedrang aangezien het arm gas in België uit Nederland komt. De omschakeling naar rijk gas zal zo’n tien jaar in beslag nemen en dus later afgerond zijn. Johan Danen (Groen) vindt het merkwaardig dat ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters daar nog niet op gereageerd heeft.

Op maandag 9 september 2019 kondigde de Nederlandse Energieminister, Eric Wiebes, aan dat de gasproductie in Groningen zal worden verlaagd. Tegen 2022 zou de volledige productie in Groningen stoppen. Dat is acht jaar eerder dan gepland. De Groningse gasproductie beslaat meer dan de helft van de totale Nederlandse gasproductie. België, en dan vooral Vlaanderen, importeert jaarlijks ongeveer 8 miljard kubieke meter gas uit Nederland. “Het lijdt niet de minste twijfel dat onze bevoorradingszekerheid in het gedrang komt. Nochtans doen de betrokken partijen in Vlaanderen alsof hun neus bloedt en wuiven ze de bezorgdheden weg met argumenten die eigenlijk onjuist zijn”, zegt Johan Danen (Groen).

Tijdens de commissie ad hoc in het Vlaams Parlement zegt ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) dat Nederland, omwille van aardbevingen, beslist heeft om versneld af te bouwen. “Over wanneer het Groningenveld definitief zal worden gesloten, is het niet aan ons om uitspraken te doen. In dit stadium hebben we daar alleszins geen zicht op”, zegt Peeters. “Wat de bevoorradingszekerheid betreft, is dit een federale materie de Vlaamse overheid kan slechts doen waarvoor zij bevoegd is en dat betreft vooral de hernieuwbare energie. Het gaat er dus om volop de kaart te trekken van zon, wind en warmte. Dat hebben we de vorige legislatuur ten volle gedaan”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, donderdag 3 oktober 2018 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.