groene warmte
Wie investeert in nieuwe projecten voor onder andere groene warmte en restwarmte, kan steun aanvragen tijdens de jaarlijkse oproep voor projecten, de zogenaamde call. Deze zomer lanceerde de Vlaamse overheid een tweede call maar de periode om daarop te reageren was volgens Ludwig Vandenhove (sp.a) veel te kort. Hij vraagt ook meer informatie over de projecten die toen zijn ingediend.

Ondernemingen en entiteiten die in het Vlaamse Gewest investeren in nieuwe groene warmte, restwarmte, warmtenetten of biomethaanproductie kunnen via een oproep subsidies ontvangen. De call groene warmte die in januari van dit jaar is uitgeschreven, leverde 26 nieuwe projecten op. Van de 28 projecten die zijn ingediend, zijn er twee niet geselecteerd omdat er onvoldoende informatie voorhanden was. Dat betekende dat er een restbedrag was van 2.751.000 euro. “Men heeft op dat moment twee opties. Ten eerste dat restbedrag overhevelen naar volgend jaar. Of ten tweede: een nieuwe, bijkomende call uitschrijven voor dat restbedrag. Bij de twee projecten die in de eerste ronde niet voldeden, gaf men aan dat ze de bijkomende informatie toch nog zouden kunnen aanleveren. En daarom werd er beslist om een tweede call te doen”, zegt ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld).

Maar indieners hadden voor deze tweede call slechts een week de tijd op zich daarop in te schrijven. Volgens Ludwig Vandenhove (sp.a) is dit veel te kort. “Daarnaast liep deze call midden in de vakantieperiode”, klinkt het. Ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters kan alleen maar bevestigen dat de termijn zeer kort was. “Je kunt natuurlijk wel stellen dat het om een tweede, gekoppelde call gaat. Maar diegenen die in de eerste fase wisten dat er een call was, wisten niet dat er nog een tweede zou volgen. Meneer Vandenhove heeft zeker een punt dat de termijn zeer kort is, en ik ga verder laten onderzoeken wat daarmee kan gebeuren”, aldus Peeters.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, donderdag 3 oktober 2019 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.