Coronavirus - Corona - Mondmasker - Kinderen - Wandeling
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil laatstejaarsstudenten uit de lerarenopleiding inschakelen in de klas, ter ondersteuning van de scholen. “Er zijn meer dan drieduizend studenten in de lerarenopleiding die nog geen stage hebben kunnen lopen. Wel, wij hebben handen te kort”, zegt de minister.

Op dinsdag 28 april werden de richtlijnen voor de heropening van scholen lichtjes bijgestuurd. Zo mogen er tot veertien kinderen in een klas bij elkaar zitten in plaats van tien. Elke leerling moet 4 vierkante meter ruimte hebben, voor elke leerkracht is dat 8 vierkante meter. Daarnaast kan er mogelijks naast het zesde middelbaar ook weer les worden gegeven in het tweede en vierde middelbaar. Ten vroegste vanaf 29 mei. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijskoepels, vakbonden en de administratie beslist.

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement blijven de volksvertegenwoordigers met heel wat vragen zitten. “Het enige wat duidelijk is, is net die onduidelijkheid. De ouders weten niet waar ze aan toe zijn en zijn ongerust, de leerkrachten en directies zijn ongerust”, zegt Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “De minister heeft verschillende keren gezegd dat hij onze leerlingen niet als proefkonijnen wilt gebruiken, maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dat eigenlijk wel het geval is”.

Studenten lerarenopleiding

Daarnaast wil de minister studenten uit het laatste jaar van de lerarenopleiding inschakelen om bij te springen bij de heropening van scholen. “We hebben met de hogescholen gesproken. We proberen daar ook een win-win te realiseren. Er zijn meer dan drieduizend studenten in de lerarenopleiding die nog geen stage hebben kunnen lopen. Wel, wij hebben handen te kort. We kunnen dat combineren door diegenen die in het laatste jaar van de lerarenopleiding zitten, in te schakelen als extra handen in de klas, ter ondersteuning van onze scholen. We zoeken dus altijd maximaal naar mogelijke oplossingen”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Ben Weyts en onderwijsveld hakken lastige knopen door voor heropening scholen

Studio Vlaams Parlement, woensdag 29 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.