Coronavirus
Vier procent van het geteste personeel in Vlaamse woonzorgcentra blijkt besmet te zijn met het COVID-19 virus. Dat blijkt uit een stand van zaken die Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke dinsdag gaf tijdens een videoconferentie met leden van het Vlaams Parlement. Er werden reeds 31 000 personeelsleden getest. Van de bijna 15 000 geteste bewoners bleek 13 procent besmet. Tijdens de vergadering antwoordde de minister ook op talrijke vragen van de parlementsleden, onder andere over de bezoekersregelingen in verschillende sectoren.

Door meer te testen wil men de situatie in woonzorgcentra beter in kaart brengen. Van de ongeveer 69.000 personeelsleden werden 31.700 getest (45,7%). Daaruit blijkt dat 4 procent positief heeft getest voor corona. Van de bewoners is ongeveer 1 op de 3 getest, met net geen 13,5 procent positieve gevallen. “Dit zijn bemoedigende cijfers”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Het aantal besmettingen in onze woonzorgcentra blijft beperkt. Het merendeel kan het virus goed buitenhouden en het is nu een zaak om dat aan te houden”.

In 55,5 procent van de woonzorgcentra zijn er geen besmettingen vastgesteld. Meer nog, in 81,5 procent van de woonzorgcentra is minder dan 10 procent van de bewoners besmet. Een klein aantal woonzorgcentra (4,2%) kampt met een grotere uitbraak: daar is meer dan 30 procent van de bewoners besmet of vermoedelijk besmet. Toch wil de minister nog geen datum vooruitschuiven over bezoek aan de woonzorgcentra. Voor residentiële jeugdzorg en pleegzorg zal bezoek mogelijk zijn vanaf 4 mei.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 28 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.