Sommige gezinnen ontvangen naast hun leeflonen, ook de sociale uitkeringen voor hun ouders én (volwassen) kinderen. Vlaams volksvertegenwoordiger Tomas Roggeman (N-VA) weet er alles van. Hij was OCMW-voorzitter in Dendermonde toen hij geconfronteerd werd met gezinnen die allerlei uitkeringen cumuleren en op die manier gemakkelijk meer dan 4.000 euro per maand binnenrijven. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
Onlangs kwamen er verschillende verhalen aan het licht waarbij gezinnen sociale uitkeringen cumuleren. Zo was er het verhaal van een alleenstaande ouder met twee meerderjarige kinderen en één minderjarig kind, die uit groeipakketten en leeflonen aan een inkomensniveau komt van 4240 euro netto per maand. “Binnen het systeem van hulpverleningen zijn er constructiefouten”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Tomas Roggeman (N-VA) aan. “Het meest frappante is dat je binnen hetzelfde gezin verschillende leeflonen kan combineren. Daarbovenop heb je ook nog eens recht op een verhoogd groeipakket. Als je al deze steunmechanismen bij elkaar optelt, dan kom je uit op een netto gezinsinkomen dat het inkomen van een werkend gezin overstijgt. Het kan niet zijn dat inactieve mensen meer inkomen verwerven dan diegenen die werken.”
Roggeman benadrukt dat werken steeds moet lonen. “Mensen in armoede moeten wij helpen. Maar mensen die meer overhouden aan het einde van de maand door niets te doen dan door te gaan werken, dat is de wereld op zijn kop. Dat moet aangepakt worden”, aldus Roggeman. “De functie van een leefloon is om mensen te helpen, maar ook om hen te helpen richting activering. Wanneer je mensen een zodanig hoog leefloon geeft dat mensen het voordeel van activering niet meer zien, dan is dat een inactiviteitsval. Dan hou je ze gevangen binnen het systeem van uitkeringen. En dat kan niet de bedoeling zijn.”
Werkloosheidsuitkeringen
De nieuwe federale regering De Wever I wil zo veel mogelijk mensen aan het werk. Gedaan met werkloosheidsuitkeringen die oneindig doorlopen. Maar wat nadien? Zullen al deze mensen aankloppen bij het OCMW van hun stad of gemeente voor een leefloon? “Wij zijn het enige land waar werkloosheidsuitkeringen onbeperkt zijn in de tijd. Dat zorgt ook voor een enorm aantrekkingseffect op migranten. Dat kan niet meer”, verdedigt Roggeman in Studio Vlaams Parlement. “Wij willen vooral een signaal geven. Maar wanneer een OCMW opmerkt dat personen onvoldoende aan hun activering werken, dan kan een leefloon ook ingetrokken worden.”