De prijzen stijgen, de index stijgt en dus helaas ook de tickets van openbaarvervoermaatschappij De Lijn. De tarieven gaan in een keer met bijna 20 procent omhoog en dat zorgt voor heel wat beroering. De Lijn doet de prijzen stijgen terwijl de dienstverlening erop achteruit gaat. Vlaams volksvertegenwoordiger Bogdan Vanden Berghe (Groen) is niet te spreken over deze prijsstijgingen. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
Vanaf 18 april zullen de ticketprijzen van openbaarvervoermaatschappij De Lijn met 18 procent stijgen. Vlaams volksvertegenwoordiger Bogdan Vanden Berghe (Groen) is niet tevreden met deze stijgende tarieven. Volgens hem worden de passagiers weggepest uit het openbaar vervoer. “Net zoals de federale regering maakt de Vlaamse Regering het leven van de mensen duurder. In één klap stijgen de ticketprijzen van De Lijn met bijna 20 procent. Ze jagen niet alleen de passagiers weg richting de auto, maar ze steken de mensen ook in isolement en duwen ze richting vervoersarmoede. Wat met mensen die geen auto hebben en amper rondkomen? Deze Vlaamse Regering houdt hier geen rekening mee.”
Vanden Berghe vindt het onbegrijpelijk dat de Vlaamse Regering beslist om de prijzen te doen stijgen bij De Lijn, terwijl de dienstverlening daalt. “Het aantal chauffeurs daalt, de tevredenheidsgraad daalt, enz. Alles daalt bij De Lijn, maar nu gaan we de prijs doen stijgen. Dat is toch gewoon onbegrijpelijk?”, kaart Vanden Berghe aan. “Als de kwaliteit goed is, dan zijn mensen bereid om meer te betalen. Maar door jarenlange onderinvesteringen is de dienstverlening ondermaats. Het is gewoon een dom idee om de prijzen bij De Lijn te verhogen. En dat weet deze regering ook. Deze Vlaams Regering weet dat ze hiermee passagiers zal wegjagen en dat De Lijn hierdoor minder inkomsten zal hebben.”
Erfenis
Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) zegt dat deze prijsstijging nodig is omdat haar voorgangster, voormalig minister Lydia Peeters (Open Vld), nooit de prijzen heeft geïndexeerd. Volgens De Ridder heeft haar voorgangster daardoor een gat van 30 miljoen euro per jaar geslagen. “Maar mevrouw De Ridder is mee verantwoordelijk voor deze erfenis. N-VA zat mee in de voormalige Vlaamse Regering”, merkt Vanden Berghe op. Wel heeft deze Vlaamse Regering beslist dat voor de sociaal kwetsbare groepen de tarieven niet zo fel zullen stijgen. “Voor alle jongeren tussen de 18 en 24 jaar zullen de prijzen dalen. Maar daarmee heeft de minister bevestigd dat er voor -18-jarigen niets zal veranderen. De partij Vooruit ging het allemaal goedkoper maken voor onze jongeren, maar blijkbaar alleen voor een beperkte groep.”
De komende weken plannen de vakbonden verschillende stakingen om te betogen tegen de plannen van de regering De Wever. Het openbaar vervoer zal in het hele land zwaar verstoord worden. “Wij hebben alle begrip en sympathie voor deze betogingen. Maar de vakbonden moeten er wel op toezien dat het brede publiek sympathie blijft houden voor het openbaar vervoer. De aangekondigde 9-daagse staking van de spoorvakbond is nu misschien wel wat lang”, aldus Vanden Berghe in Studio Vlaams Parlement.