Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans is de communautaire expert van het Vlaams Belang. Hij is niet te spreken over de partij N-VA, die van haar communautaire eisen kipkap heeft gemaakt. In het federale regeerakkoord staat dat de Senaat afgeschaft zal worden en dat 11 juli een wettelijke feestdag mag worden, indien Vlaanderen dit wenst. Maar voor Slootmans is dit niet genoeg. Hij vindt dat N-VA plat op de buik is gegaan.

De N-VA is in de federale regering gestapt zonder een grote communautaire hervorming. Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang) vindt dit onbegrijpelijk voor een Vlaams-nationalistische partij. “Premier De Wever is gewoon plat op de buik gegaan en heeft geen enkele institutionele eis voor Vlaanderen binnengehaald. Hij is binnengaan in de Wetstraat 16 en heeft zijn Vlaamse eisen aan de voordeur achtergelaten, om er toch maar bij te kunnen zijn.”

Volgens De Wever behoort een klassieke staatshervorming momenteel niet tot de mogelijkheden, daarvoor heeft de nieuwe regering geen tweederdemeerderheid. “Samen met het Vlaams Belang zou dit wel mogelijk zijn”, reageert Slootmans. “Maar wat doet men nu? Men schakelt die Vlaamse meerderheidspositie in de Kamer van volksvertegenwoordigers uit. Er wordt een nieuwe Belgische grendel geplaatst en men zet dat cordon sanitaire op steroïden.”

Vlaamse overwinning

Tegelijkertijd benadrukt de premier dat er wel communautaire zaken in het regeerakkoord staan. Volgens De Wever zijn de socio-economische hervormingen in de arbeidsmarkt, fiscaliteit en pensioenen ook communautair. “Dit zijn inderdaad communautaire stappen in de goede richting maar eenmaal de PS terug aan de macht komt, kunnen ze deze hervormingen weer teniet doen. We moeten er vooral voor zorgen dat er meer bevoegdheden overgeheveld worden naar Vlaanderen”, klinkt het bij Slootmans in Studio Vlaams Parlement.

Toch staan er volgens Slootmans ook wel enkele goede zaken in het regeerakkoord, zoals de afschaffing van de Senaat. “Wij gaan dit uiteraard steunen maar het is ook best wel ironisch dat dit wordt gezien als een Vlaamse overwinning. De Senaat zorgde ervoor dat, ondanks de immense kostprijs, de deelstaten betrokken werden bij die grondwetsherziening. Ik ben absoluut geen voorstander van de Senaat, maar er moet wel iets in de plaats komen om die deelstaten een stem te geven.”

Vlaamse feestdag

‘Voor de Gewesten die het wensen en vragen, passen we de federale wetgeving aan zodat ook hun regionale feestdag een officiële feestdag wordt, zonder dat de concurrentiekracht wordt aangetast’. Deze passage in het federaal regeerakkoord is Slootmans niet ontgaan. “Het is een positief gegeven maar eigenlijk maar een prul. De Wever zei: “confederalisme of niets” en heeft de 11 juliviering gekregen. De berg heeft een muis gebaard.”