Niet iedereen is even blij met de nieuwe coalitie van N-VA, Vooruit en cd&v. Volgens Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij in het Vlaams Parlement, kleurt die nieuwe regering veel te rood.

De nieuwe Vlaamse Regering legde de eed af op maandag 30 september in het Vlaamse halfrond. Het was ook wachten op wie de nieuwe parlementsvoorzitter zou worden, want bij de verdeling van de portefeuilles gaf N-VA de functie uit handen aan Vooruit. Maar uiteindelijk had Vooruit-voorzitter Conner Rousseau geen keuze gemaakt en vroeg hij aan huidig parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om aan te blijven tot begin 2025. “Het is een opmerkelijke koehandel. Ik begrijp niet dat N-VA, een partij van Vlaams-nationalisten, de eerste burger van Vlaanderen zomaar aan Vooruit geeft. Dat vanaf 2025 niet Liesbeth Homans maar iemand van Vooruit voorzitter zal worden, vind ik zeer bedenkelijk”, reageert Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

Le nouveau Open Vld

Doordat Vooruit de parlementsvoorzitter mag kiezen, heeft N-VA wel vijf van de negen ministers kunnen bemachtigen in de Vlaamse Regering. Hierdoor heeft N-VA een meerderheid binnen de Vlaamse Regering. “N-VA heeft heel weinig inhoudelijke punten binnengehaald. Het enige dat ze hebben, zijn die ministerposten. Le nouveau Open Vld est arrivé. Blijkbaar zijn postjes belangrijker dan de inhoud. Bovendien hebben ze misschien wel veel ministers maar weinig relevante bevoegdheden”, stelt Janssens vast.

Nochtans kreeg minister Zuhal Demir (N-VA) de bevoegdheden Onderwijs, Werk en Justitie. Een ruim en zwaar pakket. “N-VA, die de afgelopen legislatuur de minister van Onderwijs leverde, deed niets anders dan te zeggen dat de socialisten gezorgd hebben voor de teloorgang van ons onderwijs. En nu zitten ze samen in de regering om het onderwijsniveau terug op te krikken. Dat is toch moeilijk met elkaar te verenigen”, zegt Janssens. “Het enige lichtpuntje is dat de nieuwe onderwijsminister geen socialist is.”

Rood regeerakkoord

Nadat de ministers hun eed hadden afgelegd, was het tijd voor de Regeerverklaring van kersvers minister-president Matthias Diependaele (N-VA). Diependaele I gaat voluit voor “een warm en welvarend Vlaanderen”. “De minister-president heeft alvast geen bevlogen toespraak gehouden. De vorige legislaturen waren Bourgeois en Jambon ook niet de meest bevlogen sprekers maar de leden van de meerderheid applaudisseerden toch vaker dan tijdens de toespraak van Diependaele. Ik denk dat er enkel geapplaudisseerd werd wanneer Diependaele zijn voorganger Jambon bedankte”, kaart Janssens in Studio Vlaams Parlement aan.

Vooruit klopte zich tijdens het toetredingscongres op de borst omdat volgens hen het Vlaams regeerakkoord rood kleurt en dat ze de ‘lelijke’ dingen van N-VA hebben kunnen tegenhouden. Ook volgens Janssens zijn de Vlaams-nationalistische standpunten zoek in het akkoord. “Voor die 1 miljoen N-VA-kiezers is het moeilijk om gele, Vlaamsgezinde of rechtse ideeën in het regeerakkoord terug te vinden. Een Vlaams-nationalistische partij moet ervoor zorgen dat een Vlaming minder belastingen betaalt en deze Vlaamse Regering doet net het omgekeerde.”