Brandveiligheid van woningen
Na de ontploffing van een woning op de Paardenmarkt in Antwerpen vraagt Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V) zich af of dit had kunnen worden voorkomen. Ze geeft meerdere mogelijkheden aan minister van Wonen Liesbeth Homans hoe woningen brandveiliger kunnen worden.

Op de Paardenmarkt in Antwerpen zijn maandagavond drie gebouwen ingestort na een explosie. Hierbij vielen twee doden en 14 gewonden. Ook twee andere gebouwen geraakten beschadigd. Intussen buigt het parket zich over de vraag of er nu sprake is van een gasontploffing of niet. “Dat zoiets gebeurt in je eigen stad of gemeente is de ergste nachtmerrie, niet alleen voor de burgers, maar ook voor de bestuurders, voor de burgemeester en de lokale hulpdiensten”, zegt Katrien Partyka (CD&V). Ze vraagt zich af of een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties niet nodig is. “Waarom vragen we niet dat om de vijf jaar wordt aangetoond dat een installatie in orde is? De veiligheidsdiensten zullen u vertellen dat misbruik een pertinent gevaar is. Meer gasinstallaties zijn niet dan wel in orde. Dat is een gevaar”.

Vandaag stopt de controle eens voorbij de gasmeter. In Vlaanderen is er een verplichting om de gasketel elke twee jaar te laten nakijken. In het Brusselse gewest en Wallonië geldt een verplichte driejaarlijkse inspectie. Ook Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs, pleit ervoor dat hele installatie om de zoveel tijd volledig onder loep genomen wordt. “Wat mij stoort is dat iedereen er al vanuit gaat dat het hier met een gaslek te maken heeft”, reageert minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA). “Het gerechtelijk onderzoek loopt. Dat moet nog uitgewezen worden”.

De Koepelzaal, zaterdag 20 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.