De wolf is terug in Vlaanderen
Er is voor het eerst in honderd jaar opnieuw een wolf gespot in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister voor Natuur Joke Schauvliege. De minister denkt daarom aan een wolvenplan om de wolf te beschermen, maar ook om de veiligheid van onder andere schapen te verzekeren.

Het hangt al enkele jaren in de lucht, maar nu meldt de vereniging ‘Welkom Wolf’ voor de eerste keer met 100 procent zekerheid dat er een wolf gespot is in Vlaanderen. Want met een halsbandzender konden wetenschappers de wolvin Naya volgen. Na een verblijf in het noorden van Duitsland vertrekt de wolf rond kerstmis richting Nederland. Op 2 januari stak ze de grens over in ons land, in Beringen. Een opmerkelijke trip van 500 kilometer in 10 dagen. “De wolf kan alleen maar goed functioneren op plekken waar er echt robuuste en voldoende grote natuurgebieden zijn. Dat toont aan dat onze investeringen effectief een goed resultaat geven”, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Het is van 1840 geleden dat hier nog wolven leefden. Enkele jaren geleden zijn ze plots terug in Wallonië gespot, maar nu zijn ze na bijna 200 jaar opnieuw in Vlaanderen. Verschillende Vlaams Parlementsleden vragen zich af of Vlaanderen voldoende voorbereid is op de komst van de wolf. “We moeten ons ruimer de vraag durven te stellen hoe wij in Vlaanderen gaan samenleven met een predator”, zegt Piet De Bruyn (N-VA). “Zonder een diabolisering van de wolf en zonder dat mensen naar illegale middelen grijpen om zich te verlossen van wat zij als een probleem ervaren”. Minister Schauvliege liet weten geanticipeerd te hebben op de terugkeer van de wolf. “In het Soortenbesluit van 2016 werd de wolf opgenomen. Dat wil zeggen dat als er schadegevallen zijn, als bijvoorbeeld een wolf een schaap zou aanvallen, dit ook kan worden vergoed”, klinkt het. “Voor alle duidelijkheid: er is geen enkel gevaar voor de mens wat de wolf betreft. Integendeel, we mogen blij zijn dat de wolf terug is”.

De Koepelzaal, zaterdag 20 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.