Rellen in Brussel veroorzaken 35.000€ schade aan bibliotheek Muntpunt
De afgelopen weken en maanden werd Brussel geteisterd door verschillende rellen. Daarbij werd heel wat schade aangericht in de hoofdstad. Karl Vanlouwe (N-VA) vraagt zich in het Vlaams parlement af wie dat allemaal zal betalen en richt zijn vraag aan Vlaams minister van Brussel Sven Gatz.

In het centrum van Brussel waren er in november drie rellen in amper twee weken tijd. De aanleiding voor de rellen aan het Muntplein in Brussel zou de komst geweest zijn van een populaire Franse rapper, Vargasss92. De populaire sociale mediafiguur had opgeroepen om op het plein te verzamelen, maar de bijeenkomst liep uit de hand. De rellen troffen ook de Muntpuntbibliotheek, waar verschillende ramen kapot werden gemaakt. “Ik heb ter plaatse gezien dat er meerdere ruiten gesneuveld waren, tamelijk grote ruiten, die volgens mij uit gelaagd glas bestonden en niet zomaar met een kleine duw kunnen worden ingeslagen”, zegt Karl Vanlouwe (N-VA). Tijdens de commissie voor Brussel vraagt hij aan minister Sven Gatz (Open Vld), of de schade nog kan worden verhaald op de verschillende daders.

“In het kader van de exploitatie en het beheer van het gebouwencomplex heeft Muntpunt een verzekeringscontract afgesloten. De verzekeringsmakelaar raamt de herstelkosten voor de glasschade op ongeveer 35.000 euro”, zegt minister Gatz. “De stad Brussel zal ook tussenkomen voor de schade die eventueel niet kan worden vergoed via de verzekering”. Daarnaast heeft de Vlaams overheid, vanuit De Vlaamse Gemeenschap een klacht ingediend tegen de rapper Vargasss92. “Het gaat met deze klacht niet zozeer om een harde aanpak van het jonge internetfenomeen. Het gaat er wel om een signaal te geven dat dergelijke acties ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengen. De argumenten die in de klacht werden uitgewerkt, feitelijk en juridisch, zijn toch ook wel het aanzetten tot weerspannigheid tegen de politie en het aanzetten tot geweld”, aldus de minister.

Studio Commissie, vrijdag 12 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.