Vormingsattesten voor vrije begeleiders voor rijopleidingen
Sinds de nieuwe rijopleiding moet er controle zijn op de vormingsattesten voor vrije begeleiders voor rijopleidingen. Maar volgens Vlaams parlementslid Lode Ceyssens stelt dat niets voor. Veel gemeenten reiken gewoon rijbewijzen uit zonder vormingsattest van de begeleiders.

Op 1 oktober 2017 ging de nieuwe rijopleiding in Vlaanderen van start. Het systeem van vrije begeleiding werd daarin behouden, maar er is een verplicht vormingsmoment voor de begeleiders. Het gaat om een eenmalige bijscholing van 3 uur waarin de wegcode opgefrist wordt en de begeleiders enkele pedagogische tips & tricks aangereikt krijgen. “Dat voorlopige rijbewijs ziet er hetzelfde uit als het voorlopige rijbewijs dat zonder vormingsattest wordt afgeleverd”, kaartte Lode Ceyssens (CD&V) in november aan. “Het rijbewijs op zich is trouwens een federale bevoegdheid. De controle daarop berust vandaag volledig bij de gemeenten. Een korte rondvraag bij enkele rijscholen leert dat een aantal gemeenten voorlopige rijbewijzen afleveren zonder het vormingsattest te vragen”.

Ondertussen heeft de Vlaamse overheid aan de gemeentebesturen gevraagd om tegen uiterlijk 15 december de nieuwe rijopleiding effectief toe te passen. Maar wat met de voorlopige rijbewijzen die zijn toegewezen in de periode 1 oktober – 15 december zonder attest? “Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenten om er op toe te zien dat die kandidaten alsnog een begeleidersattest voorleggen aan de gemeenten”, zegt minister Ben Weyts (N-VA). “Het is dus zo, dat de gemeenten die in de fout zijn gegaan de betrokkenen zullen moeten contacteren”.

Studio Commissie, donderdag 11 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.