fruit
Jaarlijks exporteren Vlaamse fruittelers voor miljoenen euro vers fruit naar het Verenigd Koninkrijk. De onzekerheid van de Brexit heeft dus ook voor hen gevolgen. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits laat alvast weten dat er geen problemen zullen zijn indien er een Brexit komt met akkoord. Dan is er een overgangsperiode voorzien tot eind 2020. Stapt het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU, dan treedt een nieuw handelsverdrag in werking.

De uitstap van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie zal zich ook laten voelen voor de Vlaamse land- en tuinbouw. Zo wordt er jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan vers fruit uitgevoerd naar het VK. “Als die markt moeilijker toegankelijk wordt, betekent dit dus wellicht een aanzienlijk verlies voor de fruittelers”, zegt Karolien Grosemans (N-VA). Uit het document ‘Gevolgen van de brexit voor de Vlaamse land- en tuinbouw’ blijkt ook dat het VK de vierde belangrijkste afzetmarkt is voor ons vers fruit. “Er komen gevaren op ons af. We moeten ons goed voorbereiden. De kwaliteit is een sterk punt van onze fruitsector en die moeten we zeker blijven uitspelen”, aldus Grosemans.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zegt dat bij een brexit-mét-akkoord er op korte termijn weinig tot niets zal veranderen op de interne markt. Enkel in het geval van een no-dealbrexit wordt het Verenigd Koninkrijk onmiddellijk een derde land. In dat geval zal het Verenigd Koninkrijk direct de bevoegdheid krijgen over handel, wat nu een Europese bevoegdheid is. Het VK zal dan, zonder akkoord, terugvallen op de WTO-tarieven (World Trade Organization). “Het VK heeft nu al aangegeven dat het dit absoluut wil vermijden. Het VK is immers voor vele landbouwproducten niet zelfvoorzienend”, aldus minister Crevits.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Bron: Gevolgen van de brexit voor de Vlaamse landbouw en visserij

Studio Commissie, zaterdag 28 december 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.