vrouwelijke
Op Agribex, de grootste beurs van akkerbouw en veeteelt, werden begin december de vrouwen in de kijker gezet. Nu staan ze vaak nog in voor de administratieve taken in een landbouwbedrijf, maar daar zien Emmily Talpe (Open Vld) en minister van Landbouw Hilde Crevits graag verandering in komen. Zij willen dat meisjes van jongs af aan worden warm gemaakt om mee te ondernemen in de sector.

Bij de vorige editie van Agribex (3 tot 8 december) wilden de organisatoren alle vrouwen in de land- en tuinbouwsector in de kijker zetten. “Het belang van vrouwen in de landbouwsector kan niet overschat worden. Meestal achter de schermen werkend, maar steeds essentieel voor het goede verloop van het bedrijf”, stelt Agribex. Ook Emmily Talpe (Open Vld) vindt dat deze vrouwen de nodige aandacht moeten krijgen. “Ondanks hun grote inzet krijgen vrouwen niet altijd de haver die ze verdienen. Als meewerkende echtgenote hebben ze geen of een niet-volwaardig statuut. Dat laat zich natuurlijk gevoelen bij de pensionering, maar uiteraard ook bij een eventuele echtscheiding”, zegt Talpe.

Het aantal vrouwelijke bedrijfshoofden blijft al enkele decennia stabiel rond de 10 à 12 procent. Maar vaak is het de man die op papier de bedrijfsleider is, terwijl beide partners het werk even hard in handen nemen. “De voorbije jaren zien we wel steeds meer jonge vrouwen aan de stiel beginnen. Die cijfers tonen aan dat we nog altijd met een onzichtbaarheid van de vrouwen in de cijfers te maken hebben”, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. “Wij besteden vandaag al bijzondere aandacht aan een actieve communicatie naar groepen van vrouwen die actief zijn in de landbouwsector. Maar ik zal erover waken dat er expliciet naar landbouwers en landbouwsters gecommuniceerd wordt”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zaterdag 28 december 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.