bos
Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid  lag de voorbije weken regelmatig onder vuur als het ging over het kappen van bomen in bossen. Het agentschap benadrukt echter dat het vaak om bosbeheer gaat wat bijvoorbeeld noodzakelijk is om de biodiversiteit te behouden. Ook experts zijn het erover eens dat dit een goede zaak is. En dat moeten we beter communiceren naar de bevolking, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir.

Enkele weken geleden stond te lezen in De Standaard dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) minder bomen zal kappen in korte tijd. Het ANB gaat over tot deze bijsturing na het aanhoudend protest van burgers die grootschalig rooien als een verminking ervaren. “Houtkap heeft uiteraard steeds een bepaald doel. Het is een onderdeel van het beheerplan dat het ANB voor haar bossen opmaakt. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor onder andere natuur en de ontwikkeling van andere biodiversiteitsvormen”, zegt Tinne Rombouts (CD&V). Maar wandelaars die in een bos wandelen zijn soms wel eens in shock door de grote hoeveelheden bomen die verdwijnen.

Daarom heeft het ANB beslist dat ze de kappingen in haar gebieden in het kader van het bosbeheer meer zal spreiden en minder grootschalig zal houden. “Het is belangrijk dat het ANB nu het signaal geeft en meer luistert naar de bekommernissen van de burgers. Dat de directe betrokkenen worden gehoord. Dat er waar mogelijk wordt bijgestuurd zonder de wetenschappelijke onderbouw van beheer en beleid te ondergraven”, zegt minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). Daarnaast haalt de minister ook aan dat communicatie over het bosbeheer beter kan. “Het ANB moet communiceren voor de kappingen beginnen, met grote infomomenten die de wijk bij elkaar brengen. Het is raar om op een bepaald ogenblik bomen in de buurt te zien kappen. We hebben dat meegedeeld en we zullen daar de komende jaren aan werken”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 19 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.