rijbewijzen
In 2018 werden in Vlaanderen maar zestigduizend rijbewijzen uitgereikt. Dat zijn er tienduizend minder dan het jaar voordien en is deels het gevolg van strengere regels die voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft ingevoerd. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Lode Ceyssens (CD&V) vraagt huidig minister van Mobiliteit Lydia Peeters of sommige Vlamingen hun rijbewijs niet in Brussel of Wallonië halen waar de regels minder streng zijn.

Het aantal afgelegde praktische rijexamens en het aantal uitgereikte rijbewijzen in Vlaanderen is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Groepering van Erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (GOCA). In 2017 legden 143.133 mensen hun rijexamen af, terwijl dat er in 2018 nog maar 122.357 waren. Dat is een daling van 15 procent. Daarnaast daalt het aantal uitgereikte rijbewijzen in Vlaanderen sinds 2014 licht, maar ook in 2018 was er ineens een felle duik. In 2017 werden er nog 70.815 rijbewijzen uitgereikt, in 2018 nog maar 60.013.

In tegenstelling tot in Vlaanderen is er in Brussel en Wallonië wel een stijgende trend te zien. Daar haalden vorig jaar meer mensen hun rijbewijs, hoewel die gewesten hun regels pas later aanpasten. Het aantal afgelegde praktijkexamens in Wallonië ging met 13 procent omhoog, in Brussel zelfs met 22 procent. Lode Ceyssens (CD&V) vraagt zich af of sommige Vlamingen hun rijbewijs niet halen in Brussel en Wallonië.

Gewijzigde regelgeving

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is de belangrijkste reden van het afnemend aantal afgelegde rijexamens, de gewijzigde regelgeving. De stageperiode is sinds 1 oktober 2017 gewijzigd van drie naar negen maanden. Iedere beginnende chauffeur die in Vlaanderen woont en die een voorlopig rijbewijs heeft aangevraagd vanaf 1 oktober 2017, moet nu een stageperiode doorlopen van negen maanden vooraleer hij een praktijkexamen kan afleggen.

“De daling van het aantal praktijkexamens in 2018 is dus niet helemaal onverwacht”, zegt de minister. “Begin 2019 waren er ook minder praktijkexamens voor categorie B tegenover de andere jaren, maar sinds de zomer is het aantal praktijkexamens weer aan het stijgen. De evolutie wordt sowieso opgevolgd”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 26 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.